петък, 20 март 2015 г.

Лимонов крем Lemon curd

Mммм прясно изцеден лимонов сок ,настъргана кора...Обожавам тези аромати .Има нещо много примамливо в това - хм ,този прекрасен вкус ,хм този жълт весел цвят .....О,да пролетта настъпва . Но ,това което обикнах в този домашен лимонов крем е -добре ,де едно от нещата е НЕОТЛОЖНОТО УДОВЛЕТВОРЕНИЕ .Направата му отнема няколко минути .Всъщност след около 15 минути можеш да оближеш лъжицата докато е още топъл кремът.Другото е че е много функционален .Може да го използвате за сладки, за торти или рула ,може да си го намажете на палачинки ,на онези прословути английски кифли -скоунс или просто да намажете върху бисквитка . Хрумват ми безброй варианти .В плътно затворени бурканчета може седмица да го съхраните в хладилник .Идеален е и за пролетна Павлова,най -неразточителната комбинация -от белтъците се прави меренге-то ,а от жълтъците кърда .Макар и късно вечерта приготвянето му не ме измори .А на сутринта ,отваряйки хладилника , едно бурканче озари денят ми .Красота ,как да не го обикнеш този крем..Знаете ли ,че можете да си го приготвите с портокали ,с мандарини или в комбинация от трите цитрусови плода. ....Край с купичките ганаш закътани в хладилника или по-скоро почивка .Сега през пролетта ще ми се усмихват бурканчета с лимонов крем.Представете си бурканче лимонов разкош вързан с красива панделка ,не е ли това прекрасен подарък ?

Моята рецепта е следната -

Продукти:

3 средно големи лимона

4 бр. пресни яйца на стайна температура

200 г кристална захар

100 г меко краве масло

щедра щипка сол

Инструкции:

Измийте старателно лимоните и ги подсушете .С ренде на ситно настържете кората на единият лимон.Като казвам кората имам предвид само жълтата част.Разделете ги на половинки и изцедете сок от тях . Получава се около 120 мл сок .Отделете настрана в купичка белтъците на две от яйцата .

10329226_10203945245497053_6786486794616493921_n

В огнеупорна купа прибавете жълтъците и двете цели яйца .Изсипете захарта ,лимоновият сок и лимоновите корички .Разбъркайте да се комбинират съставките .Поставете купата на водна баня .Внимавайте ,температурата не трябва да е висока ,моят котлон който е с 9 степени , в началото бе на 6 и после намалих до 3 .Ако имате кухненски термометър ,то температурата на сместа трябва да е около 70 градуса .Не позволявайте на водата да заври .Разбърквайте крема непрекъснато за около 10-13 минути .Наблюдавайки го ще забележите как в един момент как сместа става пухкава ,кремообразна и плътна .Отдръпнете от котлона купата.

11081018_10203945237536854_4006698484735644667_n 10309098_10203945238496878_2557769815684315530_n

Съблазнителноо ,ммммм как да не си загребеш една лъжичка и опиташ този лимонов разкош.Ако желаете можете да прецедите крема през сито,за да отстраните лимоновите корички .Аз не го направих, толкова фино бях настъргала лимона ,че и следа не виждах от тях.Мекото масло разполовете на четири .Енергично разбърквайте с телената бъркалка като влагате на порции от масло .С лъжица насипете в бурканче .Покрийте със свежо фолио и захлупете плътно.След пълното охлаждане приберете в хладилник.

10917263_10203945238416876_1716275643403890290_n 11071573_10203945238336874_6164687373397880181_n

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар