петък, 21 ноември 2014 г.

Трансформацията на медените барбарони от 8 клас

10513303_10202322825657571_1038786592646177593_n 10505486_10202322825497567_9073385171528532444_n

Иска ми се да кажа :Винаги съм обичала Коледа !Но ,не мога......Израснах във време,когато Великден беше невъзможен ,а Коледата беше непозната .Като дете не знаех за нея,дядо Коледа беше Дядо Мраз и подаръците се раздаваха на 31.12..Много по-късно,в Кипър ,вече омъжена с дете ,почуствах святостта и красотата на тези празници.Оттогава Коледата ме вдъхновява, ароматите на канела и карамфил нахлуват в дома ми ведно с меденият копнеж.А меденки приготвям от 8 клас. И изобщо не искам да използвам клишето ''Любов от първата хапка '' ,но повярвайте ми това е самата истина.Мой съученик имаше рожден ден и черпеше с тези домашно приготвени сладки.В моето семейство се правеха баници ,зелници ,тиквеници,и по рядко сладки.Единствените дребни сладки бяха виненки или локуменки.Тестото се замесваше с мас ,бяло вино и брашно.С винена чаша се изрязваха кръгчета ,поставяше се парченце локум ,орехче и се прегъваха на две.След изпичане ,веднага се овалваха в пудра захар и ванилия.Години по-късно трансформирах и тази рецепта.Но,да ви разкажа за барбароните .Представляваха две малко медени топчета ,слепени с шипков мармалад.Няма такъв мармалад вече..... Но,не ви говоря за онзи в бурканчета .О,не този се продаваше в дървени сандъчета и се режеше с нож .Увиваха го в тъмно кафява импрегнирана хартия и студен много трудно можеше да намажеш .Спомени ,уханни и топли...

Да,да медените барбарони ,бяха неустоимо вкусни ...Наложи се седмица да умолявам Иван за рецептата .Известно време я замесвах без изменения ,оформях топчета,които после слепвах .Интересното беше ,че въпреки спазването й ,моите бяха и по-тъмни и по-ароматни.Причината бе в странджанския манов мед ,който баща ми вадеше от нашите пчели.Повярвайте ми има разлика в меденка ,направена с гъст и тъмен манов мед и с обикновен светъл.Ако някога ви попадне истински странджански манов мед ,не се замисляйте и дори цената от 10 лв и нагоре ви се строи множко ,купете си го !


Рецепта за медени барабарони :

125 г мед

2 бр.яйца

80 г олио

100 г захар

1 ч.л. хлебна сода ,погасена в 1 с.л. оцет

1ч.л. канела

5,6 карамфилчета /пъпчиците се стриват/

брашно за средно твърдо тесто около 500 гр

Разбъркват се мокрите съставки и после се прибавят сухите .Брашното се прибавя постепенно и докато може се бърка с дървена лъжица .След това се омесва с ръце,но не прекалено ,а колкото да се оформи топка.Оформят се малки топченца .Пекат се и се слепват 2 х2 с мармалад. Съхраняват се в херметическа кутия с една ябълка.

Няколко години по-късно (бях си купила връзка метални формички от ГДР) започнах да разточвам тестото и да изрязвам формички.От тогава натам все така ги правя .Хлебната сода вече я погасям в 1,2 с.л. кисело мляко,а към канелата винаги прибавям някой нов аромат. Хита миналата година ми бе звездовидният анасон .Добавяла съм и кардамон ,но винаги прибавям и щипка ,две прясно смлян черен пипер.А видя ли формички ,лудвам и ги изкупувам .Имам огромен кашон с всевъзможни модели. Последната моя любов е това еленче .Рудолф бе прищипан за едни чорапки в коледен десен .

10479183_10202322823657521_4223588839802422259_n 10436038_10202322823297512_1228809368232486072_n 10487263_10202322824817550_2799911522385097651_n

10517526_10202322708214635_7593641245750632853_n 10501877_10202322823777524_8998341322657408690_n

10445949_10202322824217535_1680017767434710902_n 10479055_10202322824257536_249926831387754708_n

 

10447650_10202322828737648_1904876872190956796_n 10518634_10202322829337663_4831138588395474481_n

Няма коментари:

Публикуване на коментар