петък, 21 ноември 2014 г.
Трансформацията на медените барбарони от 8 клас
Иска ми се да кажа :Винаги съм обичала Коледа !Но ,не мога......Израснах във време,когато Великден беше невъзможен ,а Коледата беше непозната .Като дете не знаех за нея,дядо Коледа беше Дядо Мраз и подаръците се раздаваха на 31.12..Много по-късно,в Кипър ,вече омъжена с дете ,почуствах святостта и красотата на тези празници.Оттогава Коледата ме вдъхновява, ароматите на канела и карамфил нахлуват в дома ми ведно с меденият копнеж.А меденки приготвям от 8 клас. И изобщо не искам да използвам клишето ''Любов от първата хапка '' ,но повярвайте ми това е самата истина.Мой съученик имаше рожден ден и черпеше с тези домашно приготвени сладки.В моето семейство се правеха баници ,зелници ,тиквеници,и по рядко сладки.Единствените дребни сладки бяха виненки или локуменки.Тестото се замесваше с мас ,бяло вино и брашно.С винена чаша се изрязваха кръгчета ,поставяше се парченце локум ,орехче и се прегъваха на две.След изпичане ,веднага се овалваха в пудра захар и ванилия.Години по-късно трансформирах и тази рецепта.Но,да ви разкажа за барбароните .Представляваха две малко медени топчета ,слепени с шипков мармалад.Няма такъв мармалад вече..... Но,не ви говоря за онзи в бурканчета .О,не този се продаваше в дървени сандъчета и се режеше с нож .Увиваха го в тъмно кафява импрегнирана хартия и студен много трудно можеше да намажеш .Спомени ,уханни и топли...
Да,да медените барбарони ,бяха неустоимо вкусни ...Наложи се седмица да умолявам Иван за рецептата .Известно време я замесвах без изменения ,оформях топчета,които после слепвах .Интересното беше ,че въпреки спазването й ,моите бяха и по-тъмни и по-ароматни.Причината бе в странджанския манов мед ,който баща ми вадеше от нашите пчели.Повярвайте ми има разлика в меденка ,направена с гъст и тъмен манов мед и с обикновен светъл.Ако някога ви попадне истински странджански манов мед ,не се замисляйте и дори цената от 10 лв и нагоре ви се строи множко ,купете си го !
Рецепта за медени барабарони :
125 г мед
2 бр.яйца
80 г олио
100 г захар
1 ч.л. хлебна сода ,погасена в 1 с.л. оцет
1ч.л. канела
5,6 карамфилчета /пъпчиците се стриват/
брашно за средно твърдо тесто около 500 гр
Разбъркват се мокрите съставки и после се прибавят сухите .Брашното се прибавя постепенно и докато може се бърка с дървена лъжица .След това се омесва с ръце,но не прекалено ,а колкото да се оформи топка.Оформят се малки топченца .Пекат се и се слепват 2 х2 с мармалад. Съхраняват се в херметическа кутия с една ябълка.
Няколко години по-късно (бях си купила връзка метални формички от ГДР) започнах да разточвам тестото и да изрязвам формички.От тогава натам все така ги правя .Хлебната сода вече я погасям в 1,2 с.л. кисело мляко,а към канелата винаги прибавям някой нов аромат. Хита миналата година ми бе звездовидният анасон .Добавяла съм и кардамон ,но винаги прибавям и щипка ,две прясно смлян черен пипер.А видя ли формички ,лудвам и ги изкупувам .Имам огромен кашон с всевъзможни модели. Последната моя любов е това еленче .Рудолф бе прищипан за едни чорапки в коледен десен .
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар