вторник, 11 ноември 2014 г.

Заешка яхния

Някои си спомнят други не ,но на времето имаше едни електрически тенджери с капак ,с метална чашка с дупчица .Тя се слагаше в средата и кекса ставаше с дупка .Обикновено се ползваше за сладкиши .Необикновеният ми баща готвеше в такава тенджера.Жалко ,че не съм си я запазила .Сутрин рано подготвяше всичко ,слагаше цялото зайче вътре и добавяше вино ,малки лукчета-арпаджик ,моркови и т.н. Проста рецепта,но получената яхния ставаше невероятно вкусна.В тази тенджера яденето се готвеше с часове ,къщата се изпълваше с богат аромат и нямаше как да забравя към обяд да я изключа.Виждайки заек в охладената витрина на Лидл си спомних за всичко това.Реших да сготвя яхнията ,но мъките с беленето на арпаджика реших да се спестя .Нямах и тенджера ,но се надявах ,че и в тава покрита с алуминиево фолио ще се получи също толкова вкусно.Готвейки , усетих точно този аромат ,който наред с потропването сутрин ме събуждаше.

Продукти:

1 средно голям заек

100 г бекон

5,6 главички стар лук

2 ,3 главички чесън

2,3 моркова

1 суп.лъж доматено пюре

1/2 ч.ч. нарязана на ситно глава от целина

250 мл бяло сухо вино

1,2 суп.лъж.брашно

сол ,черен пипер,червен пипер,мащерка

десетина зрънца зелен пипер, 2,3 бахар и 2,3 листенца дафинов лист

5,6 суп.лъж.зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на 5 ,6 едри порции. Главичката ,дробчето и кокаливата част запазете за супа.Посолете ги със сол ,прясно смлян черен пипер,мащерка и равномерно намажете със смес от брашно и червен пипер.Оставете ги да престоят най-малко час.През това време нарежете лука,избелете чесъна ,нарежете моркова ,целината и си подгответе подправките.Прехвърлете ги в тавичката или в голям глинен съд .Моят се оказал малък .Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Нарежете бекона на едри парчета.Загрейте дълбок тиган и го запържете .Поставете и порциите месо и запържете докато месото побелее и започне да се зачервява.Отстранете бекона,а месото прехвърлете в тавата.Деглазирайте горещият тиган с бялото вино .След няколко минутки виното ще заври и ''почисти''загорелите остатъци от пърженето .Със сгъстеният сос полейте месото .

IMG_5894-001 IMG_5892

Добавете чаена чаша зеленчуков бульон и полейте със зехтин .Захлупете или покрийте добре с алуминиево фолио.Печете на 160-170 градуса за час и половина. След това време открийте фолиото и запечете за кратко .Сервирайте със сварен ориз или картофи. Ние се поглезихме и със сметанов сос .Задуших бялата част на един праз в бучка масло, добавих и чаша течна сметана ,чаена лъжичка горчица .След като повря няколко минутки ,прецедих през едра цедка и налях в сосиера.

IMG_5988 к IMG_5974-001 IMG_5976 IMG_5978-001

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар