Някои си спомнят други не ,но на времето имаше едни електрически тенджери с капак ,с метална чашка с дупчица .Тя се слагаше в средата и кекса ставаше с дупка .Обикновено се ползваше за сладкиши .Необикновеният ми баща готвеше в такава тенджера.Жалко ,че не съм си я запазила .Сутрин рано подготвяше всичко ,слагаше цялото зайче вътре и добавяше вино ,малки лукчета-арпаджик ,моркови и т.н. Проста рецепта,но получената яхния ставаше невероятно вкусна.В тази тенджера яденето се готвеше с часове ,къщата се изпълваше с богат аромат и нямаше как да забравя към обяд да я изключа.Виждайки заек в охладената витрина на Лидл си спомних за всичко това.Реших да сготвя яхнията ,но мъките с беленето на арпаджика реших да се спестя .Нямах и тенджера ,но се надявах ,че и в тава покрита с алуминиево фолио ще се получи също толкова вкусно.Готвейки , усетих точно този аромат ,който наред с потропването сутрин ме събуждаше.
Продукти:
1 средно голям заек
100 г бекон
5,6 главички стар лук
2 ,3 главички чесън
2,3 моркова
1 суп.лъж доматено пюре
1/2 ч.ч. нарязана на ситно глава от целина
250 мл бяло сухо вино
1,2 суп.лъж.брашно
сол ,черен пипер,червен пипер,мащерка
десетина зрънца зелен пипер, 2,3 бахар и 2,3 листенца дафинов лист
5,6 суп.лъж.зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на 5 ,6 едри порции. Главичката ,дробчето и кокаливата част запазете за супа.Посолете ги със сол ,прясно смлян черен пипер,мащерка и равномерно намажете със смес от брашно и червен пипер.Оставете ги да престоят най-малко час.През това време нарежете лука,избелете чесъна ,нарежете моркова ,целината и си подгответе подправките.Прехвърлете ги в тавичката или в голям глинен съд .Моят се оказал малък .Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Нарежете бекона на едри парчета.Загрейте дълбок тиган и го запържете .Поставете и порциите месо и запържете докато месото побелее и започне да се зачервява.Отстранете бекона,а месото прехвърлете в тавата.Деглазирайте горещият тиган с бялото вино .След няколко минутки виното ще заври и ''почисти''загорелите остатъци от пърженето .Със сгъстеният сос полейте месото .
Добавете чаена чаша зеленчуков бульон и полейте със зехтин .Захлупете или покрийте добре с алуминиево фолио.Печете на 160-170 градуса за час и половина. След това време открийте фолиото и запечете за кратко .Сервирайте със сварен ориз или картофи. Ние се поглезихме и със сметанов сос .Задуших бялата част на един праз в бучка масло, добавих и чаша течна сметана ,чаена лъжичка горчица .След като повря няколко минутки ,прецедих през едра цедка и налях в сосиера.
к
Няма коментари:
Публикуване на коментар