Никога не бях поширала круши, до онзи ден.Нямах никаква реална причина, но ми хрумна да вложа в крема за тортата на Поли .Имах останал ганаш ,а и ми се искаше да опитам този световно известен десерт на Огюст Ескофие.Негова е сентенцията ''Добрата кухня е основата на човешкото щастие''.Нека щастието да започне сега !
Продукти:
4,5 средно големи круши
500 мл вино/аз избрах бяло/
500 мл вода
250 г кафява захар
1/4 ч.л. индийско орехче
2,3 звезди анасон
1,2 пръчици канела
1шушулка ванилия
5,6 капсули кардамон
шоколадов ганаш или разтопен на водна баня шокалад
20 мл коняк или ром
Начин на приготвяне :
Обелете крушите внимателно ,като се стремите да запазите непокътнати стеблата.В тенджера поставете захарта ,водата и виното.Загрейте на котлон като непрекъснато разбърквате.Поставете крушите.Добавете и ароматите,ако имате портокаловата кора добавете я и няма да е грешка .Ванилията разполовете на две ,а капсулите кардамон,притеснете леко ,за да се пропукат.Не покривайте съда.Оставете го да къкри около 30-40 минути.
Или до омекването на крушите.Извадете ги ,отцедете ги и оставете да изстинат.Сиропът оставете да поври още 15 минути.Някъде към края прибавете и рома.Сервирайте крушите в част от соса и полети с топъл шоколадов ганаш или разтопен шоколад. Бял или кафяв ,а защо не и от двата.......Могат да се съхраняват в сиропа и в херметически затворен контейнер в хладилника за няколко дни.
Сервирани с ванилов сладолед ще се насладите на известният десерт''Poire belle Hélène''.Безсилни сте да се противопоставите на този десерт!
Няма коментари:
Публикуване на коментар