вторник, 11 ноември 2014 г.

Поширани круши Poached pears

Никога не бях поширала круши, до онзи ден.Нямах никаква реална причина, но ми хрумна да вложа в крема за тортата на Поли .Имах останал ганаш ,а и ми се искаше да опитам този световно известен десерт на Огюст Ескофие.Негова е сентенцията ''Добрата кухня е основата на човешкото щастие''.Нека щастието да започне сега !

Продукти:

4,5 средно големи круши

500 мл вино/аз избрах бяло/

500 мл вода

250 г кафява захар

1/4 ч.л. индийско орехче

2,3 звезди анасон

1,2 пръчици канела

1шушулка ванилия

5,6 капсули кардамон

шоколадов ганаш или разтопен на водна баня шокалад

20 мл коняк или ром

Начин на приготвяне :

Обелете крушите внимателно ,като се стремите да запазите непокътнати стеблата.В тенджера поставете захарта ,водата и виното.Загрейте на котлон като непрекъснато разбърквате.Поставете крушите.Добавете и ароматите,ако имате портокаловата кора добавете я и няма да е грешка .Ванилията разполовете на две ,а капсулите кардамон,притеснете леко ,за да се пропукат.Не покривайте съда.Оставете го да къкри около 30-40 минути.

IMG_5891

Или до омекването на крушите.Извадете ги ,отцедете ги и оставете да изстинат.Сиропът оставете да поври още 15 минути.Някъде към края прибавете и рома.Сервирайте крушите в част от соса и полети с топъл шоколадов ганаш или разтопен шоколад. Бял или кафяв ,а защо не и от двата.......Могат да се съхраняват в сиропа и в херметически затворен контейнер в хладилника за няколко дни.


IMG_6004 IMG_5999

Сервирани с ванилов сладолед ще се насладите на известният десерт''Poire belle Hélène''.Безсилни сте да се противопоставите на този десерт!

IMG_6000 IMG_6012

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар