понеделник, 17 ноември 2014 г.

Коблер с карамелизирани круши Caramel pear cobbler

Обичам есенните рецепти ,след тиквените ми импресии ,последва една серия пайове ,а сега на ред са крушовите рецепти.Какво е коблер ли ,ами това е онзи хрупкав десерт със запечени плодове в собствен сос с бисквитена коричка .Да,да същият онзи безбожно лесен и много вкусен десерт сервиран с топка ванилов сладолед.Американците го наричат коблер,а англичаните-крамбъл .Има разлика в съотношението на съставките за топинга,но крайният резултат е гарантирано вкусен. Тайната на неустоимият коблер знаете ли я ? Не ,не е в коричката. Според думите на моя приятелка това е в ядките само с "with whole nuts" ще постигнете онзи размазващо вкусен ефект .Опитайте и вие следващият път -с цели ядки !


Продукти:

4,5 средно твърди круши

2,3 настъргвания на джинджифиловото коренче

ако не обичате джниджифил използвайте лимонова кора

100 г кристална захар

150-200 г ядки /белени бадеми,кашу ,орехи/

За топинга:

150 г брашно

150 г пудра захар

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

150 г твърдо масло

1 яйце+ 2 с.л. заквасена сметана

и по навик щях да напиша ванилия .Такъв беше и първият ми инстинкт ,когато замесвах тестото ,но повярвайте ми няма нужда изобщо от ванилия.Вие може да имате различно мнение ,но аз мисля ,че всичко което карамела дава като аромат на този десерт е напълно достатъчно .

Начин на приготвяне:

В съд карамелизирайте захарта .Внимавайте да не я прегорите,нали не искате вашият десерт да има горчив вкус?

Изсипете разтопеният карамел на дъното на тавичката.

Atalante IMG_6231

Измийте крушите,срежете ги на резени и им премахнете семената. Ако прецените ,че корите на вашата круша са твърди или не обичате обелете ги ,но тези бяха толкова нежни ,че аз ги запазих.Резените нарежете на кубчета ако желаете .В купа ги объркайте с джинджифила и ядките ,с целите ядки.

IMG_6229

Изсипете ги върху карамела . Направата на топинга е по обичайнитя начин за бисквити или пай.В пресятото с пудра захар,сол и бакпулвер брашно ,добавете нарязаните кубчета масло.Претрийте маслото през пръстите ,за да получите песъчливи трохи .Разбийте яйцето със сметана и добавете към пясъчната смес.Енергично объркайте всичко в една трошлива топка.

IMG_6232 IMG_6233

Небрежно я накъсайте и разхвърлете върху нарязаните круши.Може да наръсите с пудра захар,но мисля ,че няма нужда от допълнително подслаждане.Следствие на високата температура карамела ще се разтопи и сладостта му ще облее крушите.Може би само още няколко цели ядки за финален разкош. В гореща фурна на 180 градуса печете около 20 -25минути.Много внимателно преместете решетката на най-горното ниво на вашата фурна .Мирише божествено ,знам .Оставете го за още 10 минути,напълно достатъчно , за да се обагри леко коричката до златисто кафяво.Един съвет- не печете прекалено дълго,не гответе прекалено дълго плодът .Моите круши бяха Ал денте ,ако мога да използвам този италиански израз .Извадете го и нека изстине коблер-чето .Сервирайте леко топло или изстудено с топка сметана.Не знам ,за вас но на мен ми е цял ден много празнично и ще си налея чаша шампанско. Щастлива съм и нямам търпение да дойде Коледа.А дотогава ще ''напивам '' английският си кейк.

IMG_6267 IMG_6268 IMG_6269 IMG_6272

Няма коментари:

Публикуване на коментар