сряда, 19 ноември 2014 г.

Коледни пайчета Christmas pies

Ако английският коледен кейк приготвям за първа година и не съм наясно с вкуса ,а само с божественият му аромат ,то тези малки пай-чета са неустоимо вкусни .Те са с ронливо-хрупкава коричка и с опияняващ плодов пълнеж,от който се носи празничен аромат.Престояването на стафидите,фурмите и боровинките в алкохол ,портокалов сок,лимонови корички,канела и други подправки дават шанса на ароматите да се смесят и развият .Тааадам традиционното коледно лакомство на англичаните: Christmas fruit mince pies.

Продукти за пълнежа:
300 г светли стафиди
200 г сушени боровинки
300 г фурми /Maryam/
1,2 средно големи ябълки-обелени и почистени от
кората на 1/2 портокал и 1/2 лимон
сока на портокала + 150 мл алкохол по избор/ром,коняк,амарето/
1 с.л . смес от канела ,индийско орехче,кардамон
200 г кафява захар
Пълнежа се приготвя няколко седмици преди това.Сушените плодове се нарязват на ситно ,обърква се с захарта ,алкохола и подправките и се прибират в стъклен буркан с винт.
Продукти за тестото:
280 г твърдо краве масло
100 г пудра захар
400 г брашно
1 яйце/студено/
2,3 с.л. студена вода
щипка ,две сол
Пресяват се брашното с пудрата захари солта .Маслото нарязано на кубчета се претрива в тях.В трохите се чуква яйцето.Енергично се замесва масленото тесто ,ако то е още ронливо се добавя вода или изцеден портокалов сок.Замесеното тесто се поставя в найлонова торбичка или се увива в свежо фолио .Поставя се в хладилни за 30 минути.Гнездата на форма за мъфини се намазват с масло .Изрязват 24 лентички -дълги до 20 см. и широки 2,3 см.Дъната се постилат с лентичките ,като краищата им ще стърчат ,това ще спомогне за по-лесното изваждане.Фурната се загрява до 180 градуса.Тестото се изважда от хладилника и се разточва лист на леко набрашненият плот.. Изрязват се 24 кръга с размер по-голям от дупката на формата. Лекичко се притиска с пръсти по стените.Поставете по 1 с.л. от пълнежа.От останалото тесто се изрязват капачета с форма по желание. Леко се намазват с предварително разбито яйце и се поръсват с кристална или пудра захар.Пекат се 20-25 минути до леко златисто. Една ,две минути след изваждането им от фурната се преместват на метална решетка ,до пълното изстиване на пайчетата.


10426560_10202322829977679_5313214181435700823_n

Няма коментари:

Публикуване на коментар