вторник, 11 ноември 2014 г.

Тиквеник с домашно точени кори

За да разточиш кори са нужни не само умения, изисква се време и специална точилка -тънка и дълга. Моята точилка е на повече от век. Предавана от поколения в моето семейство. Имам спомени от много малка, как баба ми седнала на земята, сложила в скута си една паралия и точи кори. Имали сме маса ,но не знам защо така е точила. Не съм и питала, а и тя не бе от най-приказливите. Милата, беше затрупана с работа и имаше толкова други задължения. Вършеше всичко сама и рядко ме е молила да й помагам. Едва днес си дадох сметка ,защо точеше седнала и защо когато разточваше една кора я сгъваше по този начин и покриваше с кърпа или месал както му казваме ние по нашият край -Странджанският.

IMG_6032

Разточиш ли една кора и ако трябва веднага да я наръсиш с тиква и орехи ,трябва да се миеш ,за да започнеш после с чисти ръце пак  да точиш. А разточиш ли и последната кора, оставаш без кръст...Оказвайки се и аз сама в събота ,прибягнах до този бабин метод. Дали не се залепват ли ,ами не, безпроблемно си ги разгръщах и ръсех после с тиква. Спомням си ,че когато правеше зелник, корите ги печеше за секунда две на печката. Получаваха се едни запечени кафеви точки, а зелника ставаше невероятно вкусен.

За разлика от нея, майка ми винаги искаше да и помагам. Разточването на тиквеник си беше цял ритуал у дома. Свещенодействие в което и аз участвах. В неделя рано сутринта, татко нарязваше тиквата и я обелваше .Аз трябваше да я настържа. Мое задължение бе също и да начукам и почистя орехите. Майка замесваше тестото и след това разточваше корите. Чаках нетърпеливо да наръся с тиква, с орехи , с канела ,олио и после да заметна леко крайчето. Следваше най-любимият ми момент : да повдигна края на кърпата и да навия кората на руло. Внимателно я поставях в тавата и впервах поглед отново в точенето. А то, точенето е магия .Удивително е как от тази малка топчица се разточва такава тънка кора. Но нека замесим първо тестото:

500 г брашно

200 мл топличка вода

1 ч.л. сол

1ч.л. оцет ябълков

1 яйце на стайна температура

Прави се кладенче в средата, в него се чуква яйцето, солта и оцета, лекичко се разбърква. Постепенно се изсипва водата и се замесва меко тесто. Разделя се на 8 топки, всяка по 100 грама. В шепа взимате топчето тесто и притискате към плота .Стремите се да завъртвате дланта и с въртеливи движение да оформите кръгла топка.Наръсват се леко брашно,покриват се скърпа и се оставят да отпочинат за 10-15 минути.

IMG_6016 IMG_6018

Някъде преди това би трябвало вие или някой друг да ви е почистил и настъргал тиквата и подготвил останалите продукти.

800 до 1 кг тиква /обичам го с много богата плънка и настъргвам дори повече от килограм /

150-200 г кристална захар/в зависимост от сладостта на тиквата/

200 г орехи

10 г канела/ аз я размесвам и с малко кафява захар/

олио за наръсване на корите

Наръсва се плота или масата с брашно и в средата се поставя топката.Наръсваме и нея с брашно.Леко се разточва ,за да се оформи малка питка.

IMG_6023 IMG_6024

Когато диаметъра и достигне близо педя единият край се придърпва леко и се навива кората на точилката.Започва точенето като пръстите се търкалят по точилката от средата към краищата.Плавно и равномерно се точи .След такива 5,6 движения листът се разгъва върху масата, леко се поръсва с брашно и отново се навива върху точилката.По мои наблюдения ,а навярно е и от значение ,но навиването трябва да започва всеки път от различно място на листа. Или иначе казано ако разгъването на кората съм го направила към лявата ръка после започвам да навивам кората върху точилката от към дясната си ръка .Това продължава до цялостното изтъняване на кората.

IMG_6020 IMG_6019

Разточената кора се прехвърля на голяма кърпа .Наръсва се с подсладената тиква накълцаните орехи ,канела и олио.

IMG_6031 IMG_6028

Леко навиваме единият крак на наложената кора .Равномерно повдигаме кърпата ,за да се навие на руло .

IMG_6030

Така оформената пура навива на кравай в средата с намазана тава с мас или масло.Отгоре също се наръсва с олио и се пече в предварително загрята фурна до 180 градуса за 30-40 минути.Златиста горната кора ,за мен не е признак за готовност.Внимавайте да не ви подлъже прозиращата тиква и за всеки случай повдигнете и крайчеца на навитото руло ,за да се уверите в изпичането. Когато хубаво се е зачервил тиквеникът го извадете и покрийте с кърпа. Изстинал наръсете с пудра захар.Да ви е сладко и ароматно !

IMG_6033 IMG_6036 IMG_6040 IMG_6040-001








Няма коментари:

Публикуване на коментар