сряда, 5 ноември 2014 г.

Праз и горгонзола мини тарт Leek and gorgonzola mini tart

Обичам крем супи през есента и зимата.Правят се изключително лесно и изненадващо бързо .Консистенцията им ,ми позволява да си ги пийвам .Толкова е успокояващо след дългият работен ден прибирайки се намръзнал да си сложиш чаша топла супа,да се свиеш на дивана ,наметнат с пухено одеяло ,да топлиш длани в стените на чашката и блажено да примижаваш докато си отпиваш....Пробвайте го .Набързо ви написвам рецептата ,защото искам да ви представя едно друго мое предложение също с праз . В тенджера поставете нарязания на колелца три стръка праз , почистените и нарязани на кубчета два картофа ,бучка масло .Налейте вода само колкото да ги покриете.Когато зеленчуците се сварят ги пасирайте.Налейте около 500 мл прясно мялко и 3,4 суп.лъж заквасена сметана.Разбъркайте до хомегеност.Подправете със сол,черен пипер и индийско орехче. Върнете тенджерката на котлона и на по ниска степен оставете да кипне .Сервирайте с хрупкави кротончета или както правя аз : с малко настърган пармезан . Непременно я опитайте.Имам няколко любими ,но фаворит ми е тази от картофи и праз .Естествено кремава, пропита с изтънчен вкус,плътна и вкусна... това е всичко,което човек може да иска от една супа. Скромна супа ,за да се затопли душата.Да ви е топла и вечерта!

А след една такава супичка знаете ли какво върви ? Не,не е чаша вино :) Тоест ще върви ,но в съчетание на праз и горгонзола /най-новото ми откритие/ в хрупкава кошничка. Лесно ще ги направите използвайки любимото ми свежо многолистно тесто от Lidl .Едно вкусно и бързо решение за лека вечеря .Надявам се имате тавичка за мъфини .Дори и да си нямате направете го в правоъгълна тавичка,но непременно го опитайте .

Продукти:

руло свежо многолистно тесто

3 стръка праз

200 г сирене горгонзола

сол,черен пипер ,сух риган

1 яйце разбито с малко прясно мляко

Начин на приготвяне :

Развийте рулото многолистно тесто. Не е нужно да го разточвате.Разрежете го на 12 квадрата.Измийте и нарежете на тънки кръгчета праза .Овкусете го с подправките .Горгонзолата накъсайте или нарежете на малки кубчета.Съвсем леко намажете с масло дъната на формата за мъфини .Застелете с тестото гнездата .Напълнете ги с праз и горгонзола.С помощта на силиконова четчица и с предварителното разбито яйце и мляко намажете краищата на кошничките ,а останалото може да разпределите по формите.

IMG_5828

Изпечете ги за около 20-30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна .

IMG_5829

Може да замените горгозолата с моцарела ,но съчетанието е наистина много ароматно и вкусно.Ако не ви харесва моцарела, чувствайте се свободни да замените с козе сирене . Важното е да ви е забавно.Може да прибавите накълцани орехови ядки или друго което ви се прииска .Без много време ще имате нещо прекрасно и вкусно на масата.

IMG_5830 IMG_5833 IMG_5834 IMG_5842

Сервирайте топло или студено. Уютно и вкусничко да ви е !

Няма коментари:

Публикуване на коментар