понеделник, 10 ноември 2014 г.

Фаленопсис орхидея и Честит рожден ден ,Поли Phalaenopsis Orchide and Happy birtdhay ,Poly

Никога не съм присъствала на курсове за изработка на захарни цветя и имам огромното желание да посетя подобен клас. Оправдавам се с липсата на време най-вече ,а и да си призная честно и цената ме стряска .Е,да сигурно ще си струва много пари,но за непрофесионално декориране на торти,са ми достатъчни и няколко клипа в ютуб .Имам и приятелка: невероятната и талантлива Дария Русанова .Благодарение на нейните отлични инструкции мисля ,че се справих ... прилично,като за първи път .Благодаря ти, прекрасна !

Защо орхидеи? Защото са любимите цветя на Поля.Защото листенцата са толкова нежни като нея .Излъчват спокойствие и топлина ,като нея .Поли и цветовете на нацъфтялата орхидея са съвършени и успокояващи .И това за миг не е преувеличено ,казвам го искрено и с любов.Поли е сестрата ,която винаги съм искала да имам .....Пожелавам от все сърце да е здрава ,щастлива и обичана .Все така слънчевата и със страхотно чувство за хумор .Обичам те !

А за тортата идеята ми се въртеше от доста време .Чаках само денят .Нужни ми бяха 24 яйца,близо килограм захар, 500 г брашно ,200 г тъмно какао, 1 кг маскарпоне ,почти два литра течна сметана,800 г шоколадов кувертюр ,20 г желатин ,300 г фондан и 100 г гъмпейст. Огромни количества за едно пиршество,шоколадово пиршество.Пропускам нещо....О,да и 4 поширани круши ,които пасирах и премесих в шоколадовият мус .Имах само два дена ,тоест две вечери и след работа бързах да се прибера ,за да ги изпека ,напълня с крем ,да изработя цветята..... Долният етаж на тортата е от 3 блата ,които разрязах на половина .А горният с навити платки. Разликата в диаметрите е само 4 см. тоест по 2 от двете страни .За да се стегне и подмаже хубаво на една торта е нужно време ,а и силен хладилник.Не трябваше може би и да сиропирам долният блат ,но имах ароматен сироп от пошираните круши и не можах да му устоя .Откривам си сега толкова грешки ,разглеждайки снимките и ако трябва да започна отново ,то визията на тортата ще е различна. Забравям за недостатъците ,за да ви споделя подробно рецептите .

За 1 бр шоколадов блат:

3 яйца

100 г захар

130 г брашно

50 г тъмно какао

1 суп.лъж бакпулвер

1/4 к.л.сода бикарбонат

1/4 к.л.сол

100 мл прясно мляко премесено с 1 с.л. бял оцет

100 мл разтопено краве масло

Начин на приготвяне:

Избийте яйцата и захарта до пухкавост .Пресейте брашното ,какаото,солта и набухвателите .Намалете оборотите на миксера и постепенно добавяйте от сгъстеното мляко,маслото и сухите съставки.Завършете с брашно.Сместа разпределете във форми .В моя случай две сита с размер 20 см.Да,сито за пресяване,застлано с хартия за печене.Поставете в предварително загрята на 180 г фурна и изпечете за около 30-40 мин. След това извадете и прехвърлете на метална скаричка до пълното им изстиване.Напълно изстинали срежете на две.

За 3 бр . шоколадови платки:

6 яйца

180 г захар

щипка ,две сол

130 г брашно

50 г тъмно какао

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците .Избийте белтъците с 2/3 от захарта на пухкав сняг.Жълтъците с останала захар избийте до побеляване .Пресейте брашното и какаото Прибавете изпърво малка част от белтъците към жълтъците ,после внимателно добавете жълтъците към белтъците и смесете внимателно .Добавете на три части брашното и с въртеливо кръгови движения смесете с брашното .Движението на шпатулата трябва да е в една посока ,това е важно за да не спадне сместа.От така получената смес разстелете на хартия три платки.Изпечете всяка за 10 мин. във фурна на 200г .След изваждането на едната прехвърлете я върху метална решетка .След изпичането на втората я поставете върху долната ,а третата обърнете с хартията нагоре .Топлината ще ги запази мекички. .

За пошираните круши:

5 бр твърди круши

600 мл вода и бяло вино

200 г кафява захар

1 бр звездовиден анасон

1 пръчка ванилия сцепена на две

1 пръчка канела

3,4 шушулки кардамон

1/2 изцеден лимон

Начин на приготвяне :

Измийте и обелете крушите . В тенджера смесете захарта и течността.Загрейте като разбърквате до пълното разтваряне на захарта.Добавете крушите и ароматните съставки.Варете без да захлупвате около 25-30 минути или до омекването на крушите. След това време ги извадете с решетъчна лъжица.След пълното им изстиване може да пасирате и вложите в мус или крем .Може да приготвите и индивидуален десерт .Сервирайте цяла круша полята с разтопен шоколад.Останалият сироп може да използвате за сиропирване или да изварите още и да сгъстите с 1 ч.л. пшенично нишесте.Даже си я представям чинийката с една част от сгъстеният винен сос ,в средата примамливата круша и всичко това полято с разтопен шоколад.Красота....

За 1 доза крем:

500 г маскарпоне

500 мл течна сметана

100 мл мед

100 г предварително приготвен ганаш

2 поширани круши

20 г желатин

Начин на приготвяне:

Накиснете в студена вода желатина .Когато набъбне разтворете го на водна баня.В купа избийте сметаната. В друга купа избийте маскарпонето и меда.Смесете на ниски обороти двата крема.Загребете една лъжичка от сместа и объркайте в желатина .Като непрекъснато разбърквате влейте желатина.Разбъркайте .Добавете и пасираните круши ,шоколадовият ганаш и увеличете скоростта.Ще са ви нужни две,три минути ,за да се хомогенизира и изглади крема.

За шоколадовият ганаш продуктите са два-шоколад и течна сметана. В зависимост от количеството на вложеният шоколад се променя и неговата консистенция .Обикновено го приготвям в съотношение 1:1 ,но сега за подмазването на тортата не ми бе нужно да е толкова гъст и тежък .Съотношение което ползвах бе 1:1,5 или 600 г шоколад и 900 мл сметана.

Последва сглобяването на тортата. Долният етаж почти ''глътна'' крема и се наложи да приготвя още една доза .След като намазах и увих горният етаж ми остана една купичка само .Подмазах и двата етажа с шоколадов ганаш. Разточих шоколадов фондан и със силиконов мод оформих цветенца .С полученият висок борд облепих отстрани долният етаж. И позиционирайки горният етаж, забелязах грешката си. Прекалено висок го бях направила .Знаех си ,че в един момент ще натежи и килне .От тук насетне буквално ''потънах'' Ако трябваше сега да изработвам орхидеите ,едва ли бих успяла .Нямам ли желание за нещо ,развали ли ми се настроението не ми се получава нищо. Или дори да се получи няма да е като в моментите в които грея и се усмихвам .Завърших набързо с украсяването на тортата и я прибрах в хладилника. Помрачена започнах да се приготвям за празника .Спаси ме отново моя любим,отваряйки хладилника ,за да вземе тортата възкликна''Каква е тази кадифена красота ?'' Грейнах и се разтопих. Тя и тортата също в един по-късен момент в ресторанта .Нямали толкова висок хладилник ,за да я приберат .Сега поне ще имам оправдание за килването :) Въпреки всичките ми опасения ,тортата се хареса и на вид и на вкус .Доказателството бяха облизаните чинии . Atalante IMG_5896 IMG_5899 IMG_5902

IMG_5919 IMG_5911 Atalante IMG_5935 IMG_5943 IMG_5945 IMG_5953 IMG_5955 IMG_5959 IMG_5960 IMG_5967

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар