четвъртък, 27 ноември 2014 г.

Френска селска торта или позната още като ''Медовик''

Тази толкова нашумяла преди години торта ме изкушаваше дълго време .Но все не и идваше мигът и я отлагах във времето .Днес обаче е нейният ден .Днес в Националният ден на тортата -National Day Cake ,аз се спрях точно на тази торта. . И дали от сантименталност към татко ,който беше пчелар или заради скорошната ми публикация на рецептата за меденки ,държах да присъства медът .В съзнанието ми изплува точно тази торта с много медени тънки блатчета ,споени с крем и поръсена обилно със ситно смлени орехи .Бях чела безброй рецепти за направата на блатовете и крема . Реших да се консултирам с една млада дама ,впечатлила ме с много красота и стил .Нейната наскоро публикувана френска селска торта ме остави без думи и слюнка. И така моята версия на тази толкова раздразваща сетивата торта ,подканяща те да хукнеш към кухнята и да я направиш...А тя направата и не е трудна,трудното е в чакането...Всеизвестен факт е ,че за всички съществуващи рецепти с мед е важно съставките да престоят известно време ,за да се слеят . Трябва им време да се опознаят ,да се влюбят и да експлодират в едно . На снимките ще забележите ,че тук там кокетно са се смушили парченца зелена смокиня ,от моето домашно сладко.Сокът пък използвах да подсладя маскарпонето и цеденото мляко .Дилемата с какво да я панирам набързо бе разнищена и вместо да избирам между бадеми и лешници ,избрах и двете за по-сигурно ,пък и да си другаруват ....И докато чаках тези дълги часове в невъзможност да си резна парченца ,разтопих бял шоколад ,добавих му 2 с.л. какаово масло и шприцовах тези елхички и звездички .


Продукти за блата:

50 г краве масло

150 г кафява захар

3 с.л.мед

шипка -две сол

2 яйца

1 ч.л сода бикарбонат

130 мл прясно мляко

400 г брашно

1 ванилия

5 г кардамон+ щипка черен пипер

Продукти за крема:

500 г маскарпоне

500 г заквасена сметана

сокът от едно бурканче сладко от зелени смокини

3 плодчета от същото сладко -нарязани на ситно

За паниране -лешници и филирани бадеми

Начин на приготвяне:

В малка тенджерка разтопих маслото,добавих захарта и медът. Котлона не трябва да е силен /в моя случай на 5-та степен/В купа разбърках яйцата ,млекото и се добавих хлебната сода.Сместа шупва и на тънка струйка и при непрекъснато разбъркване се изсипах към маслено-захарната смес.Посипах и с щипка,две сол.Бърках почти непрекъснато с телчето.Тази смес трябва хубаво да се ''изпече'' на котлона като периодично се разбърква . Някъде около 20 минути ,а може би и повечко. Аз между временно готвех и свинско със зеле ,затова си бях на позиция през цялото време.Според мен точна там се крие тънкостта на тази уникална торта.

10428459_10203205714689245_1517413105104647736_n



Сместа видимо се сгъстява и след около 20 минута отдръпнах от котлона.Изсипах брашното с подправките и с дървена лъжичка обърках. Подобно на тестото за еклери ,там също се попарва тестото . Другата тънкост .Полученото тесто за кратко разстелих на плота да поизстине. Претеглих и беше 820 грама.Разделих на 8 топки .

11607_10203205715329261_8757552372950259322_n 10363712_10203205715809273_8386355351566117936_n

Следващият път обаче ще разделя на 7 ,така и така не го добавих осмата платка.Според мен щеше да стане ненужно висока .Вие си преценете!

Предварително бях начертала върху 8 листа хартия за печене кръгове с размер 25 см. Всяка топка разточвах на тънък лист .Изпичах в предварително загрята на 180 градуса фурна за 4-5 минути.Прехвърлях на метална решетка до пълното им изстиване.Всеки новоизпечен листа натрупвах върху предишният блат.Бях толкова правилно окръглено разточила листите ,че не се наложи изрязване.Все пак това си е и селска торта .

Маскарпонето и сиропът от сладкото разбих за около 5 минути.Прибавих и заквасената сметана и отново разбърках.Нарязах на ситно зелените смокини.Сглобяването на тортата беше в следната последователност: платка ,крем ,тук там смокини, платка ,крем и завърших с крем .Измазах и отстрани и оставих да се стегне за час .След това време панирах отстрани с лешници и отгоре наръсих с филирани бадеми .Оставете тортата да зрее най-малко още 5,6 часа. Най-добре за една нощ. Поднесете с чаша вино или ароматно кафе .Храната е един от фундаментите на щастието и не бива да се пренебрегват или подценяват.Искате ли да имате верен спътник, „хранете” го добре.Бъдете жена ,истинска и земна и не го манипулирайте със своето превъзходство.Обичайте се !

IMG_6379-001 IMG_6383-001 IMG_6394 IMG_6412 IMG_6417 IMG_6429



Няма коментари:

Публикуване на коментар