сряда, 12 ноември 2014 г.

Пат бризе Pâte brisée

Може би сте забелязали ,че аз обичам всякакъв вид тестени изделия и разбира любимите ми хрупкави удоволствия : пай, киш и тарт.Има различни видове теста но ви предлагам най-лесните и най-шаблонните теста.Две рецепти идеални за пайове /с или без яйца / + бонус рецепта за киш .Всичко което трябва да помните за класическото пат бризе е : маслото е наполовина на брашното ,добавя се вода и щипка сол. Лесно ,нали? Има и друга версия ,любимата ми по отношение на вкус,текстура и лекота на работа -тесто с яйчен жълтък .Препоръчвам ви го!


Тесто (без яйца)

250 г брашно

125 г студено масло

3 суп.лъж. студена вода

1 ч.л. сол


Тесто (с яйца), любимата ми

250 г брашно

125 г студено масло

50 мл студена вода

1 жълтък

1 ч. л. сол



Тесто за киш

200 грам брашно

90 грама масло

1 цяло яйце

20 г вода

1 ч.л. сол


Начин на приготвяне:


Разбъркайте с върховете на пръстите си брашното и солта .Добавете и маслото на кубчета. Претрийте го в брашното през пръстите ,за да се образува "пясък". Добавете водата и жълтъка или цяло яйце в зависимост от рецептата. Омесете бързо и енергично , докато се получи гладко тесто . Увийте в свежо фолио или с найлон .Съхранява се в хладилник в продължение на най-малко един-два часа (или една нощ). Когато го извадите от хладилника, ще бъде трудно за разточване (това е съвсем нормално,маслото е замразено). Просто оставете тестото на няколко минути при стайна температура , за да се отпусне.След малко можете да разточвате.За сладкиши се намаля солта и се влага пудра захар.Разбира се може да добавите разни подправки ,билки ,цитросови кори за аромат .Може да се смесват и видовете брашна. Например пшенично с пълнозърнесто или типово и т.н.Аз наистина ви съветвам да си направите домашно приготвено тесто (отнема само 10 минути).Какви са ползите ли ? Влагате пресни продукти ,в които да стъкаете вкусния аромат на сезонни плодове или зеленчуци и да зарадвате всички у дома .Забавлявайте се !


Няма коментари:

Публикуване на коментар