Всяко месо печено с кокала е брилянтно вкусно .Зимата наближа и имаме нужда от наистина истинска храна -като например свински ребра на фурна.За аромата и влажността важна роля изиграват както и подправките така и печенето .Натрито с подходящите подправки и изпечено на 150 градуса за 3,4 става мозък. Свинските ребра и червеният пипер са страхотни приятели(спомнете си за великденско печено агнешко бутче или плешка натрити с червен пипер) ,а тази рецепта наистина показва точно това тяхно приятелство.Удоволствие е в студена вечер да похапваш точно такива ребърца със салата от ряпа дайкон и моркови .Чисто удоволствие. А ,какво е дайкон?Дайконът е японска ряпа с дълъг бял корен . Като огромен морков е ,но бял на цвят .Съдържа множество витамини, пектин, глюкозиди, ефирни масла, фитонциди,магнезий, калий и желязо. Наличието на големи количества целулоза пък в този лечебен зеленчук снижава нивото на холестерола и затова си го комбинирам аз с такива холестеролни бомби :) Някъде пък бях чела ,че подобрява храносмилането ,обмяната на веществата и акривизира метаболизмът .Моят съвет е : Стържете ,овкусявайте я с дресинг от сол,малко захар,зехтин и лимонов сок и консумирайте често .
Помагайте на организма си, зимата да се справя по-лесно с мазните меса и калоричните храни.
Продукти за марината:
1 плочка свински ребра около 1- 1,2 кг
2 с.л.червен пипер + 1 с.л. лют /или половинка ако не обичате много люто/
1ч.л. чубрица
1ч.л. мащерка
1ч.л. розмарин
3,4 скилидки чесън /пресован/
3 с.л.зехтин
няколко щипки сол и черен пипер
Продукти за печенето:
3 с.л. бял оцет
1ч.л. ситна морска сол
В малка купа смесете чесъна,червеният пипер, сухите подправки -стрити,солта ,черният пипер и зехтина и объркайте .С така получената груба паста натрийте ребрата .Разтрийте хубаво и навсякъде.Увийте с алуминиево фолио и мариновайте за една нощ. На следващият ден загрейте фурната до 150 градуса.В тавичката ,в която ще печете месото поставете малка решетка или няколко дървени пръчки.Целта е месото да е над изтичащата мазнина.Развийте месото от фолиото и го поставете на плота.Подправете със сол и натъркайте с белият оцет месестата част .Увийте цялата тавичка с фолио и поставете в загрятата фурна.След повече от два часа може да премахнете фолиото ,да засилите малко фурната и да печете до зачервяване.Времето за печене зависи и от дебелината на ребрата .За оглозгани ребра ще са достатъчни и един час !
Със същата рецепта можете да изпечете и къс свинско месо. Свинското месо ще е изключително нежно, сочно,изпълнено с аромати .
Нарежете свинските ребърца и поднесете със салата от настъргана ряпа с моркови и чаша вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар