четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Ябълков пай Apfelkuchen

Тази рецепта я имам в главата си ...на сън да ме бутнат както се казва ще стана и без замисляне ще започна да приготвям .Рецептата е на приблизително 30 години.Бях ли на 18 години ? Да бях :) и работех в интер -хотел ''България'' . Хотелът бе сключил шефство с друг интер хотел от ГДР. Лятото идваха германци-сервитьори,готвачи и сладкар и се провеждаше седмица на немската кухня ,а ние ходехме на есен. Сладкарката тогава ми сподели тази рецепта ,никога няма да забравя ръкомаханията ,нейните и моите за да се обясним :) Бърбореше нещо ,аз не разбирах нищо....Но пък се разбрахме идеално и най-вече когато на набрашненият плот написа 1:2:3 и грабна едно яйце. 100 г кристална захар, 200 г краве масло, 300 г брашно + 1 яйце.Запомнете я и вие така.Най-добрата рецепта за ябълков пай .С течение на времето ,направих някои щрихи .Нищо революционно разбира се...В спомените си за тази рецепта ,скътах моята душа. Добавих ванилия в тестото. Преди да наръся с канела ,винаги я премесвам с малко кристална захар-бяла или кафява.Не прекалявайте със захарта .Сладостта ще открадне фокуса от ябълките. Другата ми тайна е,че тръквам на ситното ренде един два пъти индийско орехче върху ябълките . Ако имам заквасена сметана в тестото добавям наместо 1 яйце слагам 1 жълтък и 1 с.л. сметана.Тестото става още по-пръхко и ароматно.Открих за мен си ,че от сортовете Златна превъзходна и Фуджи се получава страхотен микс.Все още прясно изваден от фурната пай ,намазан с равни части загрято сладко от кайсии и захар ,го преобразяват и му придават лъскав и още по- апетитно привличаща визия . С годините моят домашен ябълков пай е като сирена призив за моето семейство.Достатъчно е да кажа има ябълков пай и всички скокват да разчистват масата от вечеря :) Споделяла съм го и с близки и с познати , подарявала съм им частица от моята топлина и обич.

Нека сезона на пайовете започне от днес !

IMG_6206-001

Сега е идеалното време за тях .Сега когато дните са къси ,а вятърът поклаща клоните на дърветата и разпилява листата по улиците ,когато нощите са хладни имаме нужда от допълнителна топлина и сладост. Един такъв прясно изваден от фурната пай ще е идеалният подарък ,подарък за едно страхотно семейство .Семейство Юзгюр ,обичам ви и нямам търпение да ви прегърна.

IMG_6165

Продукти за тестото:

за тавичка с размер 21 см

100 г кристална захар

200 г студено краве масло

300 г брашно

щипка ,две сол

1 студено яйце

1 ванилия

Продукти за пълнежа:

3,4,5 ябълки

1/2 ч.ч. белени и нарязани на едро бадеми

шепа стафиди

1/2 ч.л. канела премесена с 1ч.л. кафява захар

индийско орехче по желание

За поръсване пудра захар и накълцани бадеми.

На снимките ,тавичката ,която съм използвала е с откопчващ се ринг с размер 25см.Замесила съм две дози от тестото и с останалата част съм направила 4 мини тартчета.

IMG_6201 IMG_6195

Все още топли и парещи ги снимах и затова не са напудрени.Нямам търпение да опитам две от тях, защото за първи път добавих круши .

IMG_6197 IMG_6181

А за да попия сочността им ги примесих с бадемово брашно.

Начин на приготвяне:

С върха на пръстите размесете брашното ,захарта ,ванилията и солта.Добавете нарязаното на кубчета студено масло.Претривайте маслото в сухите съставки ,за да се получат трохи с големината на грахово зърно.Прибавете студеното яйце.Енергично и бързо объркайте с длани до получаването на хомогенна топка тесто.Не прекалявайте с месенето ,за да запазите свежестта му.Запомнете тестото за пай не се меси.Рецептата е толкова точна ,но все пак в зависимост от размера на яйцето лепкавостта на тестото ,може да коригирате с още малко брашно .Ако е твърде сухо добавете малко меко масло.Оформете топка от тестото.Завийте го във свежо фолио и го сложете в хладилника за 30 мин. Докато тестото се стяга подгответе си продуктите за пълнежа.Накълцайте бадемите,пригответе си канелата със захарта ,стафидите.Измийте и обелете ябълките. Почистете им сърцевината и ги разрежете на средно дебели резени .Тавичката за пай намажете леко с масло. Извадете тестото от хладилника и отделете 2/3 от него. Останалото приберете отново в хладилник.Набрашнете леко повърхността на плота и разточете кора с размер по-голям от формата/това се прави така ,за да се оформи борд,стените трябва да са около 2,3 см/Внимателно я сгънете наполовина и прехвърлете в намазаната форма.Разтворете краищата и леко ги пристискайте към стените .Под равнете краищата .Резените ябълки подреждайте изправени и в кръг .Не знам дали ще има разлика във вкуса ,ако са легнали ,но пък е красиво в разрез.Ако се налага някъде запълвайте с по-малки парченца.Наръсете със стафиди,бадеми и премесената със захар канела.Тук ,там накъсайте мънички парченца масълце. Отново разточете в кръг останалото тесто и с него захлупете пая.Краищата притеснете с пръсти ,за да се защипят и надупчете на няколко места с вилица. Печете в нагрята фурна на 180 градуса -20 минути, а след това време намалете на 160градуса и продължете изпичането 25-30 минути. Извадете пая от фурната ,изчакайте 10 минути и след това откопчайте ринга .През това време в малка шола загрейте 2,3 суп.лъж. сладко от кайсии или праскови/важното е да е жълто/ и 1,2 суп.лъж.захар. Нека забълбука сместа.Внимателно я отдръпнете от котлона и със силиконова четчица намажете повърхността на пая.

IMG_6184 IMG_6203

Преместете на метална решетка пая да изстине.

IMG_6181 IMG_6178 IMG_6223 IMG_6206-001

 

Сервирайте леко топъл или на стайна температура.Превъзходен е и с топка ванилов сладолед.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар