четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Бърз тарт с круши Quick pear tart

Есента се установява трайно..С промяната на часовете ,имам странното усещане ,че е тъмно по цял ден.Събуждам се сутрин по тъмно ,тръгвам за работа ,а когато се прибирам слънцето отдавна се е скрило...Обичам есента.Обичам когато дните не са толкова топли ,но слънцето е там горе .Обичам дърветата украсени с толкова красиви цветове и листата им стелейки се по улиците.Харесва ми ,че Коледа идва.Но ми харесва най-много завръщането на всичките тези плодове и зеленчуци.Ябълки ,круши ,които ще превърна в прекрасни пайове, тиквите ,които като се изпекат стават меки и кестените които изгарят в огъня. Прибирайки се от работа вечер и преди да започна да приготвям вечерята ,обожавам да си направя чаша чай,да се промъкна под меката покривка на дивана ,да се гушна в многото възглавнички ,да си пусна музика и да се насладя на парче пай .....Благородни малки моменти ,които не бих заменила за нищо на света ...

Представям ви моята хрупкава есен ....Ще я пожелаете визуално и след като прочетете съставките.

IMG_5855-001


С аромат на кардамон и круши .Идеална компания за чаша кафе ,чай ,а защо не и чаша вино ,което да замае сетивата ви до неузнаваемост.

За дамите ,които имат желание и имат време да замесят тесто ето ви няколко рецепти за пайове . Сега обаче ще използваме любимото ми свежо многолистно тесто от Lidl . Ще е бързо и лесно ,а като вкус ще е също толкова добре .Вярвате ми ,нали?

Продукти :

1 ролка многолистно тесто

2 или 3 броя (в зависимост от големината) средно твърди круши

80 г краве масло

80 г пудра захар

80 г смлени бадеми

1 яйце на стайна температура

1 суп.лъж.брашно

щипка сол

1/2 ч.л кардамон

мед за намазване на крушите

филирани бадеми

Начин на приготвяне:


Покрийте с хартия долната част на правоъгълна тавичка .Този модел с подвижно дъно е страшно удобен и ви го препоръчвам горещо .Аз си го закупих от тук. Разпънете листа тесто на плота ,не е нужно да разточвате .Застелете с него формата .Внимателно притиснете в ъглите ,а страните леко подгънете навътре. В не голяма купа избийте маслото с пудрата захар.Когато сместа побелее ,прибавете яйцето и щипката сол. Суровите бадеми смелете на ситно в блендер. Предварително може да ги попарите в гореща вода и обелите(бях си обелила около 100 грама предният ден ,но имам едно мишленце в кухнята ,което ги е изхрупало предният ден , били в страхотна комбинация с уискито :) Смесете бадемите с брашното и кардамона.Със силикоова шпатулка разбърквайте сместа ,като на части изсипвате и бадемовото брашно.Обърквайте докато съставките се хомогенизират. изсипете сместа във формата.Измийте и премахнете корите и сърцевината на крушите.Срежете ги на две равни половинки.Получените половинки поставете върху сместа.Не е нужно да притискате и аз не трябваше да го правя :) Внимателно ги намажете с разтопен мед .

Изпечете тарта в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто - около 30 минути.Извадете го от фурната и след около пет минути го прехвърлете на метална решетка да изстине.Наръсете тарта с филирани бадеми и пудра захар. Сервирайте ! На другият ден преди да сервиране леко го затоплете.





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар