събота, 23 август 2014 г.

Пухкави еклерови ''възглавнички''2-със сметанов сладолед,мед и плодове.



У дома често правя еклери. Обикновено ги пълня с яйчен крем. Но понякога, понякога просто с каквото ми хрумне. Спомняте си моите пухкави еклерови ''възглавнички'' :http://www.atalantebs.com/2014/08/blog-post_22.html Да, точно едни такива останали ми пухкавости използвах.

Продукти за пареното тесто:


  • 100 мл. масло/олио
  • 200 мл.вода
  • 200 г брашно
  • 1 каф.лъж.захар
  • 1 каф.лъж.сол
  • 5,6 яйца

За гарнирането: сметана. сладолед, сезонни плодове, мед

Начин на приготвяне:

В тенджера сложете водата,солта, захарта и равните части масло и олио да кипнат. Котлона не трябва да е максимално увеличен, за да не изври бързо течността. Изсипете цялото количество брашно и с дървена шпатула енергично разбърквайте. Признакът за готовност на пареното тесто е когато то започне да се отделя от стените на съда. Получената смес трябва да се остави да изстине и затова е най-добре да се прехвърли в друг съд като чиния или лист домакинска хартия, а за тези като мен които много бързат може да се позиционира под климатикът /през лятото/. В кухнята и на война всички средства са позволени.

Поставете в купа тестото и с миксер на средна скорост /най-добре с дървена лъжица/ ,започнете да добавяте едно по едно яйцата. В зависимост от размера им, а понякога и от запареното тесто се е налагало да добавям и 7 яйца. Тестото трябва да е плътно и с блясък. Тук принципа на сладкарството за точни мерки няма как да се спази и се действа по преценка.

Напълнете  2/3  от гнездата на формата за мъфини и с лъжичка разстелете от средата към стените. Поставете я  в предварително загрята фурна на 200 градуса. При печенет,  парата е тази която надува тестото и затова в никакъв случай не трябва да се отваря вратичката. След около 25-30 минути може да ги погледнете.



Пипнете лекичко с пръсти и ако коричката е твърда, а цветът златист значи са перфектни. Извадете от фурната, а след няколко минутки и от гнездата. Прехвърлете еклерите на метална скара до пълното им изстиване. За гарнирането дайте вола на въображението си,това е наистина един много бързо десерт и използвайте това което ви се намира у дома. Напълнете ги с крем и гарнирайте с топка сладолед, сезонни плодове или сладко. Да наръсите натрошени ядки или да настържете шоколад. ..вариантите са безброй .Но си заделете една част за пухкавите ми''възглавнички''.













Няма коментари:

Публикуване на коментар