четвъртък, 21 август 2014 г.

Шоколадов кекс със смокини и .......

IMG_2825
Ботаническото му наименование е Nigella Sativa.На турски е -чь
орек оту ,на английски -бляк сид,на гръцки е мелансион ,а ако питате французите и германците ще ви кажат ,че това ниелле . Попитайте мен и аз ще ви кажа ,че освен изключително полезен ,то в комбинация със шоколад се получава изненадващо интересен ,всепоглъщащ вкус и опияняващ аромат ,има и ободряващ ефект .
Продукти

4 яйца

150 г захар

300 г брашно

1ч.ч. подсладено какао+ 2,3 суп.лъж тъмно какао

10о г шоколадов кувертюр

2 каф,лъж.бакпулвер

1/2 каф.лъж. хлебна сода

1/2 ч.ч. печени бадеми

60 мл. олио

60 г краве масло

1 ч.ч. гъсто кисело мляко + 1 каф.лъж.бял оцет

3,4 смокини нарязани на кубчета

черен кимион

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците .В метална купа на водна баня разтопете шоколадовият кувертюр и маслото,добавете олиото ,какаото и отделените жълтъци.Намалете котлона и с бъркалка разбърквайте сместа около 5 минути .Избийте на сняг белтъците с захарта и щипка сол.С малка част от белтъците объркайте шоколадовата смес и я изсипете в белтъците ,разбъркайте внимателно и в една посока, с въртеливи движения :от дъното и нагоре .Пресятото брашно,бакпулвер и сода добавете на три части като редувате с леко шупналото от оцета мляко ,като завършите с брашно и ядки .Последно добавете нарязаните смокини и объркайте с едно, две движения .

IMG_2728

Разлейте в избраната от вас форма.Можете да е подмажете с олио и набрашните ,аз лично си изрязвам домакинска хартия.Ако ви остане малко от сместа може да изпечете малки кексчета в огнеупорни чашки или в метални чашки за крем карамел .

IMG_2812-001

Изпича се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50-60 минути.Проверете готовността с дървено шишче -стар и изпитан метод и ако клечката излезе чиста ,с някоя и друга трохичка ,значи е изпечен . Винаги съм се радвала когато моят кекс ми се''усмихне '' или иначе казано при бухване се напуква от кеф.Тази усмивка и ароматът на уют ме карат да потъвам в блаженство .

IMG_2812

Усмихвайте се по-честичко каквото и да се случва в живота ви и се радвайте на това което имате днес . Насладете се на чувственият аромат на шоколад ,омагьосващ черен кимион и сладкият вкус на зрели смокини с чаша уханно кафе .

IMG_2817 IMG_2827 IMG_2819 IMG_2823

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар