четвъртък, 21 август 2014 г.
Шоколадов кекс със смокини и .......
Ботаническото му наименование е Nigella Sativa.На турски е -чьорек оту ,на английски -бляк сид,на гръцки е мелансион ,а ако питате французите и германците ще ви кажат ,че това ниелле . Попитайте мен и аз ще ви кажа ,че освен изключително полезен ,то в комбинация със шоколад се получава изненадващо интересен ,всепоглъщащ вкус и опияняващ аромат ,има и ободряващ ефект .
Продукти
4 яйца
150 г захар
300 г брашно
1ч.ч. подсладено какао+ 2,3 суп.лъж тъмно какао
10о г шоколадов кувертюр
2 каф,лъж.бакпулвер
1/2 каф.лъж. хлебна сода
1/2 ч.ч. печени бадеми
60 мл. олио
60 г краве масло
1 ч.ч. гъсто кисело мляко + 1 каф.лъж.бял оцет
3,4 смокини нарязани на кубчета
черен кимион
Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците .В метална купа на водна баня разтопете шоколадовият кувертюр и маслото,добавете олиото ,какаото и отделените жълтъци.Намалете котлона и с бъркалка разбърквайте сместа около 5 минути .Избийте на сняг белтъците с захарта и щипка сол.С малка част от белтъците объркайте шоколадовата смес и я изсипете в белтъците ,разбъркайте внимателно и в една посока, с въртеливи движения :от дъното и нагоре .Пресятото брашно,бакпулвер и сода добавете на три части като редувате с леко шупналото от оцета мляко ,като завършите с брашно и ядки .Последно добавете нарязаните смокини и объркайте с едно, две движения .
Разлейте в избраната от вас форма.Можете да е подмажете с олио и набрашните ,аз лично си изрязвам домакинска хартия.Ако ви остане малко от сместа може да изпечете малки кексчета в огнеупорни чашки или в метални чашки за крем карамел .
Изпича се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50-60 минути.Проверете готовността с дървено шишче -стар и изпитан метод и ако клечката излезе чиста ,с някоя и друга трохичка ,значи е изпечен . Винаги съм се радвала когато моят кекс ми се''усмихне '' или иначе казано при бухване се напуква от кеф.Тази усмивка и ароматът на уют ме карат да потъвам в блаженство .
Усмихвайте се по-честичко каквото и да се случва в живота ви и се радвайте на това което имате днес . Насладете се на чувственият аромат на шоколад ,омагьосващ черен кимион и сладкият вкус на зрели смокини с чаша уханно кафе .
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар