вторник, 26 август 2014 г.

Шоколадовоборовинково лакомство

Пресни боровинки ....много шоколад ....

IMG_2968

О, да отдавна си мечтаех за такова пиршество ......Ммммм идеалният завършек на едно градинско парти .

IMG_2985

Ето ви рецептата и ще е престъпление ако не я изпробвате!

Продукти:

за блата-

3 бр.яйца

80 г шоколадов кувертюр

80 г кристална захар

50 г масло

1ч.ч. подсладено какао ''Нескуик '' може и друг вид марка

80 г брашно+щипка бакпулвер

за крема:

1 пакетче крем ванилия -''Оле'' на др.Йоткер и

400 мл прясно мляко за приготвянето му

200 г цедено кисело мляко

100 г течна сметана

за шоколадовият ганаш:

100 г шоколадов кувертюр

100 г течна сметана

20-30 мл аперол/или друг вид ликьор/

и пресни боровинки

 

 

Аз използвах една стъклена купа ,защото желаех да постигна куполовиден ефект .Представях си нещо като вулкан с извираща шоколадова лава и наместо вулканични камъни -боровинки .Наркотикът''Санторини'' има дълготраен ефект ,още е в съзнанието ми почивката на този магически остров и екскурзията до островчето от лава Неа Камени и застиналият вулкан.

Пропорциите са достатъчни и за ринг форма с диаметър 22 см.

Начин на приготвяне :

Отделете белтъците от жълтъците.На водна баня разтопете шоколада,добавете маслото ,какаото и отделените жълтъци.Разбийте до гладкост.В купа избийте белтъците със захарта на пухкав сняг.Една малка част от избитите белтъци,прибавете в шоколадовата смес и разбъркайте .Изсипете я към белтъците и объркайте внимателно.Предварително пресятото брашно добавете на три части.Изсипете сместа в намазана с масло и подлепена с хартия форма.Печете в загрята на 180 градуса фурна за 40-50 минути.След няколко минути освободете от формата и прехвърлете на метална скара до пълното изстиване на блата.Разрежете го на две .

 

В кремовете ''Оле'' ми харесва най-вече невероятната бързина с която се приготвят- само за 3 минутки .В някои случаи, когато искам да пестя време ползвам него наместо крем ''Пастичери'' или иначе казано яйчен крем. Количеството студено мляко е с 100 мл по малко от указанието на опаковката ,защото после добавям цедено мляко и избита течна сметана.Обърквам всичко до пухкавост .

Шоколадовият ганаш пригответе по познатият начин -сметана се загрява и към нея се добавя накълцаният кувертюр .След изстиването се ароамтизира с 1,2 суп лъж. ликьор.Аз използвах аперол ,защото както ви казах подготвях градинско парти .

IMG_2982

 

Започнете сглобяването на тортата .От разрязаната на две торта са се получили три блата.

IMG_2897

 

Вземете най -долната част ,намажете е богато с крем и разпръснете отгоре боровинки.

IMG_2900

Поставете средната част ,отново крем ,боровинки

IMG_2903

и третата част обърнете наопаки ,така че изпечената коричка да дойде отдолу .Подмажете хубаво с останалият ви крем и оставете да се стегне за час, два .След това залейте с изстиналият и ароматизиран шоколадов ганаш.Украсете с още боровинки . Повярвайте ми не е нужно да имате повод ,за да се насладите на едно подобно изкушаващо предизвикателство.Пожелавам ви късмет с моята рецепта и вярвам .че във всяка една дреме изкусителен домашен сладкар .Успех !

IMG_2962-001IMG_2991 IMG_2976 IMG_2962

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар