четвъртък, 21 август 2014 г.

Шарлота малина Raspberry charlotte

IMG_2754-001

Продукти :

За платката:

3 бр.яйца

80 г захар

90 г брашно

червена сладкарска боя

За пълнежа:

250 г маскарпоне

450 г гъсто кисело млеко/цедено/

1 ч.ч. мед

30 г желатин

200 г малини

няколко какаови бисквити

Сладко от ягоди за рулото

Начин на приготвяне:

Отделете жълтъците от белтъците на яйцата .Жълтъците с малка част от захарта и 1,2 суп.лъж вода избийте на водна баня .Оцветете ги .Белтъците с останалото количество захар и щипка сол избийте до пухкавост .Трикът с обръщането на купата за проверка на готовността действа .Прибавете една лъжица избити белтъци към жълтъците и внимателно объркайте със силиконова шпатула.Изсипете жълтъците към белтъците и в една посока и много нежно и внимателно объркайте с въртеливи движения .Предварително пресятото брашно добавете на два пъти .IMG_2727

 

Върху домакинска хартия и с помощта на палетен нож разстелете платката ,прехвърлете я в тавичката от фурната и изпечете в загрята фурна 200 градуса за не повече от 10-12 минутки.Прехвърлете я на метална скаричка да изстине ,след няколко минутки отлепете внимателно листа хартия.Придърпайте листа с платката на вашият плот .Отрежете една част ,с която ще ви послужи за дъно ,а останалата част намажете със сладкото .Завийте със същата хартия на стегнато руло и приберете в хладилник.Накиснете в малко вода желатина. В купа изсипете маскарпонето,медът и за около 5 минути ги избийте ,добавете киселото млеко-без 1,2 суп.лъж. и отново объркайте.Разтопете на водна баня желатина.Разбъркайте го с киселото млеко.Топнете си върхът на кутрето и ако е леко топличко добавете на тънка струйка към сместа ,като непрекъснато разбърквате. Натрошете какаовите бисквитки , добавете и малините и със шпатула лекичко объркайте.

IMG_2736

Извадете рулото от хладилника, развийте го и нарежете на парчета с дебелина 1 см. Покрийте избраната от вас обла купа със свежо фолио и облепете с нарязаните рулца .

IMG_2735-001 IMG_2734

Хубаво е да ги притиснете ,за да не изтича крема ,но пък и в това си има определен чар .Приберете купата за 3,4 часа в хладилник или за една нощ. Охладената шарлота обърнете върху красив поднос .По желание и за повечко гланц ,с помощта на силиконова четчица може фино да я намажете с прецедено сладко .Дано съм успяла да ви вдъхновя !Ще се радвам ,ако някой сподели с мен направата на тази толкова ефектна и ефирно лека шарлота. Благодаря предварително !

IMG_2753-001IMG_2743IMG_2778IMG_2805 IMG_2803 IMG_2756 IMG_2792 IMG_2793

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар