петък, 29 август 2014 г.

Сицилианска капоната

Точно сега е най-подходящото време да се направи това ястие от Сицилия.Има изобилие от зеленцучи на пазара .Sicilian Caponata. Какво е това ли? Това е задушен печен патладжан с домати ,зелени маслини ,целина и каперси. Ммммммм.И това удоволствие може да се използва по най-различни начини:като вегетарианско ястие ,да се използва за гарнитура на риба или пиле .Може да сервирате горещо ,но най-добре на стайна температура.А на мен ми харесва, ей така с филийка хляб .


IMG_9772


Продукти:


2 големи патладжана нарязани на кубчета


1/4 ч.ч. зехтин+2 суп.лъж.


1 голяма глава лук нарязан на едро


2 ч.ч. белени и нарязани домата


1/2 ч.ч. зелени маслини нарязани на не много ситно


1/2 ч.ч. целина/главата/нарязана на ситно


3 суп.лъж.каперси


1,2 суп.лъж оцет /или на вкус/


1 суп.лъж захар също на вкус/


прясно смлян черен пипер


сол


накъсани листа пресен босилек


2 сварени яйца за гарнитура


Сицилианската капоната има афинтет към сладко -киселият вкус и това се постига с оцет и захар . Този аромат експлозия вие може да коригирате , за да отговаря на вашите собствени специфични вкусове.Традиционният начин за направа на патладжана е чрез пържене , но в този горещ ден аз искам да съм минимално в кухнята.Затова ще го изпека във фурната в покрита с домакинска хартия и през това време ще си нарежа съставките .В капонатата задължително се добавят и каперси .Тези малки зелени пъпки на пълзящите бодливи храсти ,растящи по Средиземноморието ,деликатно я овкусяват.


Начин на приготвяне:


Нарязаният на кубчета патладжан поставете в тавичка застлана с хартия за печене/добре е да я застелете първо с алуминиево фолио за по-лесно почистване/. Щедро залейте с няколко лъжици зехтин,посолете и печете за 25 минути.


IMG_9748 IMG_9749


Междувременно в дълбок тиган задушете едро нарязаният лук/нека да е повечко ,така че преценете и ако трябва нарежете още една по-малка главичка лук/ с останалото количество зехтин ,за около 5 минути.


IMG_9751


Добавете доматите и ги изварете за 5 минути.


IMG_9754


Добавете нарязаните маслини,целината ,оцета и захарта и оставете да къкри на по-бавен огън за около 15 минути.Моят съвет е : натиснете маслината с плоската част на ножа ,след това ще ви бъде лесно да отстраните костилката и да я нарежете .


IMG_9751 IMG_9750


Някъде на 10 минута прибавете каперсите.Добавете патладжана и разбъркайте до смесване .Добавете черен пипер по ваш вкус. Ароматно ястие и вкусно,изместващо основното ястие в летните жеги .Поръсете с накъсан босилек и сервирайте със сварени яйца. Да ви е вкусничко !


IMG_9785 IMG_9771 IMG_9772

Няма коментари:

Публикуване на коментар