Точно сега е най-подходящото време да се направи това ястие от Сицилия.Има изобилие от зеленцучи на пазара .Sicilian Caponata. Какво е това ли? Това е задушен печен патладжан с домати ,зелени маслини ,целина и каперси. Ммммммм.И това удоволствие може да се използва по най-различни начини:като вегетарианско ястие ,да се използва за гарнитура на риба или пиле .Може да сервирате горещо ,но най-добре на стайна температура.А на мен ми харесва, ей така с филийка хляб .
Продукти:
2 големи патладжана нарязани на кубчета
1/4 ч.ч. зехтин+2 суп.лъж.
1 голяма глава лук нарязан на едро
2 ч.ч. белени и нарязани домата
1/2 ч.ч. зелени маслини нарязани на не много ситно
1/2 ч.ч. целина/главата/нарязана на ситно
3 суп.лъж.каперси
1,2 суп.лъж оцет /или на вкус/
1 суп.лъж захар също на вкус/
прясно смлян черен пипер
сол
накъсани листа пресен босилек
2 сварени яйца за гарнитура
Сицилианската капоната има афинтет към сладко -киселият вкус и това се постига с оцет и захар . Този аромат експлозия вие може да коригирате , за да отговаря на вашите собствени специфични вкусове.Традиционният начин за направа на патладжана е чрез пържене , но в този горещ ден аз искам да съм минимално в кухнята.Затова ще го изпека във фурната в покрита с домакинска хартия и през това време ще си нарежа съставките .В капонатата задължително се добавят и каперси .Тези малки зелени пъпки на пълзящите бодливи храсти ,растящи по Средиземноморието ,деликатно я овкусяват.
Начин на приготвяне:
Нарязаният на кубчета патладжан поставете в тавичка застлана с хартия за печене/добре е да я застелете първо с алуминиево фолио за по-лесно почистване/. Щедро залейте с няколко лъжици зехтин,посолете и печете за 25 минути.
Междувременно в дълбок тиган задушете едро нарязаният лук/нека да е повечко ,така че преценете и ако трябва нарежете още една по-малка главичка лук/ с останалото количество зехтин ,за около 5 минути.
Добавете доматите и ги изварете за 5 минути.
Добавете нарязаните маслини,целината ,оцета и захарта и оставете да къкри на по-бавен огън за около 15 минути.Моят съвет е : натиснете маслината с плоската част на ножа ,след това ще ви бъде лесно да отстраните костилката и да я нарежете .
Някъде на 10 минута прибавете каперсите.Добавете патладжана и разбъркайте до смесване .Добавете черен пипер по ваш вкус. Ароматно ястие и вкусно,изместващо основното ястие в летните жеги .Поръсете с накъсан босилек и сервирайте със сварени яйца. Да ви е вкусничко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар