С аромат на лято,село и къщата на баба.....Никой не ни говореше за здравословно хранене ,ядяхме пържени и тестени храни ,но пък играехме от сутрин до вечер и растяхме здрави и стройни .
Всеки си спомня пържените чушки на баба, стройно подредени в чинията с опашките навън и полети с рубинен доматен сос.Ако пък към соса добавите скилидки чесън , пресен босилек и настържете пармезан ,ястието става елексир.
Продукти :
10 зелени чушки
5,6 месести селски домата
3,4 скилидки чесън
сол,бял пипер
пресен босилек
зехтин
Начин на приготвяне:
1-ви вид
Изпечете чушките .Ако използвате чушкопек,добре е да прибирате изпечените пиперки в найлонова торба .От топлината те се ''задушават'' и ципата им се бели много по-лесно. .С нож цепнете пиперките по дължина ,за да изтече сосът и ги осолете.Оваляйте ги в брашно и изпържете в сгорещено олио до златисто.В същият тиган изсипете предварително обелените и нарязани на ситно домати .След като заври соса ,добавете и нарязаните на по-ситно скилидки чесън.Оставете да къкри десетина минути или докато сместа се сгъсти.Върнете изпечените чушки в тигана ,намалете котлона,накъсайте още няколко листа босилек ,поръсете с прясно смлян бял пипер и оставете за минутка, две да попият като поврат със соса.
2-ри вид
Срежете доматите на две половинки.Не отстранявайте ципата,тя при настъргването на домата,ще се отдели сама.Изсипете доматения сос в дълбок тиган с 2 с.л. зехтин.Изварявайте до сгъстяване.Няколко минути преди това добавете нарязаните на по-ситно скилидки чесън. Овкусете със сол и прясно смлян бял пипер.Наръсете с босилек и отстранете от котлона.С готовият сос залейте изпържените чушки и сервирайте.
Няма коментари:
Публикуване на коментар