Познахте ,неделя е и сме отново в градината.Първите ягоди ,които набрах от градина ни така и не стигнаха до масата .Не стигнаха и до чешмата дори.
Обожавам вкуса на пролетната ягода ,леко затоплена от засилващите се слънчеви лъчи и дори хрупкавите парченца пръст са ми удоволствие .Усмихвам се на детето в мен и си казвам :Какво пък нито са пръскани, нито са торени ...
Навън е слънце,въздухът е чист и за миг се представих в червена рокля,с високи токчета ,съвсем малко гримирала блесналите си очи ,но с повечко гланц на устните ..... за миг ....В този момент както казах бяхме в градината и в ума ми се загнезди една мисъл - сочни червени ягоди, поставени върху копринено гладък крем.
Набрах голяма купа ,старателно почистих и измих за да ви приготвя една лесна и същевременно ефектна торта.Десертът се приготвя за броени минути ,единствено времето в което очаквате да се желира кремът в хладилника,ще ви се стори спряло.Но пък може да го използвате за приготвянето на ягодова лимонада ,направена с помощта на пасатор с лимони, ягоди и мед. Рецептата е тук :http://atalantebs.com/?p=553
Започваме ли ?
Нужните продукти за бисквитеният блат :
225 г бисквити ''Grany apple'' или друг вид овесени бисквити
няколко бисквитки с какао
100 г масло
30 г лешници
2 суп.лъж.мед
За млечният крем:
300 мл течна сметана
300 мл прясно мляко
20 г желатин
1,2 ванилии
1 ч.ч. мед
Нужни са ви около 20 пресни ягоди и ягодово желе/при липса може да размиете 1 суп.лъж вода с 2,3 суп лъж сладко ,след като заври на котлона да го прецедите с цедка /
Начин на приготвяне :
В блендер смелете лешниците .На ръка или отново в блендера смелете и бисквитите .Прехвърлете ги в купа ,добавете маслото и меда .От топлината на ръцете и от омесването маслото ще се разтопи и спои с бисквитените трохи.така образувалото се тесто разстелете във форма с освобождаващ се ринг с размер 22 см. Поставете в предварително загрята фурна 180 градуса и са нужни само десетина минути за изпичането на хрупкавият блат.Оставете го на хладно място ,за да изстине.
В тенджера загрейте до кипване млекото и сметаната .Добавете накиснатият с малко вода желатин и разбъркайте .Отдръпнете от котлона и подсладете с чашата мед и ароматизирайте .Ако веднага излеете сместа има вероятност да изтече през ринга.Моята хитринка - запушете мивката ,напълнете я със студена вода, може и няколко кубчета лед да изсипете .Поставете тенджерата и разбърквайте внимателно да не вкарате вода в крема .Номерът се състои в това ,че студената вода изстудява стените и това спомага за по бързото желиране на сместа. Когато достигнете гъстотата на палачинково тесто изсипете внимателно във формата .Поставете в хладилник до пълното желиране на крема.Може да проверявате като лекичко докосвате с кутре. Приготвили сте си ягодовото желе, нали? Направете си от домакинска хартия или прозрачно фолио малка фунийка-шприц и шприцовайте сърдечна диаграма ,сещате се за онази крива изобразяваща пулсът на сърцето .Измийте и нарежете ягодите и оформете кръг в края на тортата .Затоплете над течаща вода , тънко ножче и прекарайте острието в края на ринга, освободете формата и преместете тортата на красив поднос.
Аз вече си отрязах парченце ,а вие? БезДумно вкусно е както каза една приятелка.Да ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар