сряда, 20 август 2014 г.

В сезона на прасковите -Гриловани праскови с шоколадов ганаш и Винсанто

IMG_2607 IMG_2598-001

''Винсанто''- виното, което се произвежда само и единствено на остров Санторини. Най-известното местно вино . Наричат го още ''свято вино''. Църквите в цяла Гърция си доставят от това вино за причастията .Приготвя се от няколко сорта грозде,родени от най-старите лозя на света: Асиртико ,Атира и Айдани .След прибирането на реколтата в края на август ,гроздето се оставя под палещите лъчи на средиземноморското слънце.Зърната изгубват част от влагата си ,леко потъмняват и получават естествена карамелизация .След около 10-12 дена гроздето се пресова и без да се прибавя захар се оставя да ферментира почти до Коледа .Най-доброто ''Винсанто ''трябва да отлежи 4 години в дъбови бъчви , за да постигне така характерният си стил.Полученото вино има цвят на метакса ,плодов,дълбок - опияняващ аромат и сладкият вкус на ликьор. Друго много характерно за лозята на Санторини,чийто единствен източник на влага е сутрешната роса.Точно затова лозината се сплита във формата на венец ,гроздовете остават в средата и благодарение на листата, които ги предпазват от парещите лъчи на слънцето ,оцеляват .Борба за живот ......

IMG_1857IMG_1856

Продукти:

2 броя зрели праскови- разрязани на половинки и изпечени на скара или оребрен тиган

100 г шоколадов сладолед

шоколадов ганаш/30 мл сметана ,30 г шоколадов кувертюр 30 мл ''Винсанто'' или друго сладко десертно вино с плодов аромат

шамфъстък

Начин на приготвяне :

Загрейте сметана на котлона и преди да заври отдръпнете и добавете предварително накълцаният шоколадов кувертюр.

IMG_2599

След изстиване на сместа добавете десертно вино.Разпалете добре скарата или масимално загрейте тигана ,подредете пловинките праскова и за около 2,3 минутки ги запечете от двете страни .Аранжирайте със сладоледа ,залейте ги щедро с ароматният ганаш и поръсете с шамфъстък.

IMG_2605 IMG_2607

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар