четвъртък, 21 август 2014 г.

Рулца от грилован патладжан

 

Белите патладжани са много по-вкусни от сините и за разлика от тях , съдържат много по-малко от алкалоида -соланин Предпочитам ги ,защото са по- полезни и имат по-лек и нежен вкус.Запитвали ли сте се защо толкова горчи синият патладжан? Ами да, именно заради наличието на соланин.


Продукти:

2 средно големи бели патладжана

150 г пилешко филе

5,6 едри селски домати

1 голяма глава бял лук

1 морков

розмарин

черен пипер ,сол

зехтин

няколко пера на пресен зелен лук/пожелание/

Начин на приготвяне:

Нарежете на тънки ленти патладжана и изпечете от двете страни на скара или грил -тиган.В дълбок тиган с 2,3 лъж зехтин задушете с няколко щипки сол и малко вода ,ситно нарязаният лук или докато омекне .Обелете и настържете моркова и за секунда го задушете и него Прибавете нарязаното на малки парченца пилешко филе и изпържете леко .Прехвърлете го в чиния.В същият тиган изварете нарязаните на кубчета домати ,когато течността изври ,добавете накълцан на ситно розмарин/ако е изсушен го начупете/ Заделете 1/2 от соса ,а към останалата част изсипете лукът със пилето.Намалете котлона и нека сосът поври около десетина минутки.

IMG_2651

Върху дъска за рязане поставете грилованият патладжан .Върху всяка лента поставете по малко от пилешкото и завийте на руло.Пожелание може да ги привържете с перце зелен лук.Поднесете ги като предястие , върху канапе от настъргани моркови .

IMG_2673

 

Може да си го приготвите и като ястие .Подредете рулцата в намазана с зехтин тавичка и залейте с предварително отделеният доматен сос, добавяйки му и накъсани листа босилек .Настържете отгоре пармезан ,накъсайте тук и там моцарела и запечете 15 минути.И ето ви едно разкошно средиземноморско ястие

Яденето е леко и засищащо и като изключим наличието на пилешко и липсата на чесън напомня една идея за имамбаялдъ ,но пък го няма онзи тежък преяждащ ефект .

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар