Много елегантно основно ястие с плънка ,която дава на свинското месо по-мека и по-нежна текстура.
Рулада ''Roulade'' е френски кулинарен термин и се отнася за тънки резени месо валцувани около различни пълнежи -сирена и зеленчуци.Произхожда от френската дума "rouler" -''да се търкаля''.Рулото може да бъде оваляно в галета ,задължително се запържва до зачервяване от всички страни ,залива се с вино и готвенето завършва във фурната . А защо не и отъркаляно с плодове :) Ако си разровя огромният архив от снимки ,сигурно ще намеря руладините ,които приготвих в един зимен ден .Накратко те представляваха свинско месо завито със спанак,горгонзола и предварително накиснати във вино ,сушени боровинки и парченца ябълки.Красота. И така имах хубав къс свинска плешка ,имах смокини и синьо сирене .....ах и можеше ли чак сега да се сетя ,че бих могла да добавя и карамелизиран лук в пълнежа...
Продукти:
4 броя свинско филе или около 700 г свинска плешка
150 г синьо сирене
3,4 смокини
100 мл вино розе
20 мл мастика
сол
розмарин
черен пипер
зехтин
сирене чедър -по желание
Начин на приготвяне:
Ако използвате къс свинска плешка ще трябва да изрежете с тънък нож за филитиране 4 средно тънки парчета .Да ги начукате внимателно и изтъните между свежо фолио.Да овкусете двустранно филетата със сол.черен пипер ,пресен или начупен сух розмарин и зехтин .Най-добре е това да направите от вечерта ,да завиете във фолио и приберете в хладилник до другият ден.
Нарежете плодовете и сиренето на резенчета ,поставете ги в средата на месото и грижливо ,все едно завивате бебе ги отъркаляйте .Краищата прищипете с клечки за зъби или метални шишчета.Запържете ги в тефлонов тиган от всичките страни .
В тавичката ,в която ще печете руладините , налейте виното,мастиката и щедра щипка зеленчукова подправка или четвърт стрит бульон -зелечуков или телешки.
Наредете рулата и покрийте с алуминиево фолио.
Задушвайте около 30-40 минути.По желание може да настържете с кашкавал или сирене ''Чедър''. На мен обаче ми допада неговият аромат и съчетанието му с плодове ,ядки и най-вече с розе или каберне совиньон.Ами да можеше да сложа и ядки шамфъстък ,имах не е като да нямах :) Затова винаги ви казвам да следвате въображението си,нека то да е водещо в рецептата!Запечете и може да сервирате ,като нарежете руладините на кръгове .
Няма коментари:
Публикуване на коментар