четвъртък, 21 август 2014 г.

Летен терин от гриловани тиквички

IMG_2696

Лятото е към края си и затова всяка свободна минутка съм в градината ,не ми се готви у дома и затова честичко моля моят да разпали барбекюто .Не успях да уловя последните слънчеви лъчи и снимките не се получиха добре ,но за да съчетаваш работата с любимото си хоби е нужно време .Нещата се получават ако човек има желание и преданост и най-вече всичко това се оценява от любимите хора.

Продукти:

2 броя тиквички

250 г сирене Рикота или друг вид свежо меко сирене

100 г кашкавал

2 ч.ч. гъсто кисело мляко/цедено/

1,2 суп.лъж.горчица

няколко зелени маслини

зелената част/перцата/ на 1,2 стръка пресен лук

няколко чери доматчета/ако нямате по-добре не добавяйте ,защото друг вид ще втечни сместа /

20 грама желатин

копър,магданоз

прясно смлени зърна зелен и червен пипер

сол на вкус

шепа накълцани ядки шамфъстък

1 ч.ч. предварително сварен булгур/1 ч.ч. булгур; 2 1/2 вода и 1 каф.лъж.зеленчукова подправка се варят за около 20 минути/

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичката на тънки и дълги ленти и запечете от двете страни на скара или тиган-грил. В купа смесете прясното сирене Рикота,настърганият кашкавал.Моят кашкавал е на конци и затова го нарязах .

IMG_2638

Ако ходите до Турция,непременно си купете ''Чечил пейнири'' ,невероятен е.

Добавете киселото млеко ,горчицата, нарязаните перца лук, зелените маслини също нарежете на дребно .Спомняте ли си моят трик за по лесно отделяне на костилката : с широката страна на ножа притеснете леко маслината и готово ,костилката сама си изскача. Нарежете магданозът и копъра на ситно ,и не забравяйте като мен да го добавите в самото начало .

IMG_2645

Поръсете със сол и смлян пипер според вашият вкус и сега е моментът да добавите ядките шамфъстък.Предварително накиснатият в малко вода желатин ,разтопете на водна баня и след като се уверите че зрънцата са се втечнили към него /за да изстудите и да предотвратите пресичането на млекото / добавете 1 суп.лъж. кисело мляко и внимателно разбъркайте. Изсипете в сместа и хубаво разбъркайте .

IMG_2641IMG_2644

В предварително подлепената с алуминиево фолио правоъгълна форма облечете с лентите гриловани тиквички .

IMG_2639

Изсипете сместа ,загладете и разстелете чашата предварително сварен булгур.Леко притеснете с ръце ,застелете лист домакинска хартия и оставете минимум за 2,3 часа . Най-добре е да се направи от предният ден .Вярно това не е от онези предястия приготвени набързо в последната минута.В действителност отнема повечко време ,но предястието е толкова вкусно и освежаващо ,че си струва усилието.

IMG_2649

Сервирайте терина ,нарязан на желаните от вас порции ,а с няколко препечени филийки може да си импровизирате една лека вечеря. Добавяйки бутилка изстудено бяло сухо вино ви гарантирам романтична вечеря .Обичайте се ! IMG_2703IMG_2707 IMG_2716

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар