петък, 1 август 2014 г.

Ябълков тарт с крем Шибуст

IMG_8965

Продукти:

За масленото тесто на тарта:

  • 230 г брашно+ щипка сол
  • 125 г студено масло
  • 1 жълтък
  • 1,2 с.л. студена вода
Форма за торта с подвижно дъно 28 см


За крем Шибуст:

  • 400 мл прясно мляко
  • 6 яйчни жълтъка
  • 75 г кристална захар
  • 40 г брашно
  • 40 г желатин
  • ванилия
  • 6 белтъка + щипка сол
  • 200 г кристална захар
  • 60 мл вода
кухненски термометър със сонда

6,7 ябълки ,20 г масло ,1ч.л. канела и ябълково бренди -калвадос ,което аз замених с прасковен ликьор но може и с ром или друг алкохол за фламбиране
100 г кафява захар и домакинска горелка

Начин на приготвяне:

Студеното и нарязано на кубчета масло,претрийте с пръсти в брашното, за да стане на трохи.
Разбъркайте с вилица жълтъка със студената вода. Енергично замесете тесто. Оформете го на топка. Увийте го във фолио и оставете за около 30 мин.в хладилник. Обелените и почистени от семената резени ябълка сотирайте в тиган с масло, овкусете със захар на вкус и добавете канелата. Когато ябълките са омекнали, пасирайте с блендер и фламбирайте с брендито. Оставете настрана да се охлади. Разточете на набрашненият
плот тестото и внимателно прехвърлете в
намазаната с масло форма. Пристискайте с пръсти по дъното и по стените.Стремете се да ви се получи изравнена основа с борд до 2 см. Застелете отгоре алуминиево фолио и в средата поставете около 300 грама боб. Изравнете добре, за да предотвратите надигането на тестото.
Печетев предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 мин. На 15-тата минута махнете фолиото с боба и продължете изпичане още десетина минутки до розово зачервяване на тарта. Извадете и оставете да изстива на хладно място без да отстранявате от ринга. Уверете се, че тарта е добре изстинал и върху него изсипете сместа от пюрирани ябълки. Внимателно разстелете с помощта на шпатула или малък извит палетен нож. Поставете в хладилник.

Приготвянето на крема, тоест на двата крема : яйчният с желатин и избитите белтъци с техника''италианско меренге'' ще ви се стори сложен и труден процес, но повярвайте ми заслужава си цялата тази вкусна фина нежност. Хубавите неща, никога не са прекалено. Никога ! Повярвайте ми !

За яйчения крем с желатин:

Желатина накиснете в студена вода. Жълтъците избийте на пухкав крем с захарта, добавете количеството брашно и объркайте внимателно с 100 мл прясно мляко. Изсипете в тенджера останалото количество мляко, когато заври добавете ванилията.Намалете котлона и на тънка струя и при непрекъснато объркване добавете сместа от жълтъци, брашно и мляко. Варете до нужната гъстота. В края прибавете накиснатият желатин и се уверете, че се е разтворил нацяло. Трябва да се охлади крема и затова може да използвате следната хитрост : В по-голяма купа напълнена със студена вода и няколко бучки лед,поставете тенджерата и разбърквайте непрекъснато като внимавате да не влезе вода и да не изстудите прекалено крема.
За меренгето: Сварете захарен сироп от 200 г захар и 60 мл вода. Когато сиропът достигне 119 градуса започнете избиването на средна скорост на белтъците. Когато термометърът покаже 121 градуса на тънка струйка изсипете сиропът към белтъците.









Увеличете скоростта и продължете с разбиването още десетина минути -моя начин е да пипна металната купа на миксера в началото на разбиването и после в края се уверявам ,че са се охладили и сгъстили белтъците . Объркайте деликатно двата крема и изсипете върху пюрираните ябълки като внимателно и равно разстелите кремът.

IMG_8856 IMG_8858

 Покрийте формата със свежо фолио и оставете да се желира за 4,5 часа. След готовност, отстранете подвижният ринг ,като преди това с топъл тънък нож прекарайте ръба му по страничната страна на формата, за да се отдели крема от нея. Прехвърлете долната тавичка в подходяща стойка или чиния за сервиране. Наръсете обилно с кафява захар и с помощта на домакинска горелка разтопете до пълното карамелизиране на захарта .

IMG_8939

Това е то ябълковият тарт с ароматно фламбирани ябълки, с изключително ефирен крем и с финалното загатване за крем Брюле.



























Неустоим е също толкова и колкото небезизвестната класическа торта ''Сен Оноре''. Насладете се на парченцето торта сутрин с задължителната чаша ароматно кафе





 .








В неделният следобед Ви препоръчвам чаша ябълков сайдер ! И знайте ,че не се нуждаете от специален момент ,за да кажете ''ОБИЧАМ ТЕ'' .


















Няма коментари:

Публикуване на коментар