четвъртък, 21 август 2014 г.

Хрупкав патладжан с булгур и моцарела



Представете си маса покрита със снежно бяла покривка , бутилка вино .Той я гледа с признателност и усмихвайки се, казва ''Наздраве ''. Тя е щастлива, много щастлива, лицето и сияе и грейнала сервира приготвената  с любов уханна вечеря

IMG_2874

от:

2 патладжана

50 г галета

50 г настърган пармезан

1 ч.ч. булгур

малка главичка лук

3,4 домата

100 г моцарела

1 яйце

1 ч.ч. зехтин

сол

прясно смлени зърна зелен и червен пипер

пресен босилек и стрък зелен лук

Как е приготвила вкусното ястие:

Обелила е и нарязала на шайби патладжаните. Разбъркала е с виличка яйцето и 1,2 с.л. зехтин, потопила е грижливо всяко парченце патладжан, после ги е оваляла в смес от галета, настърган пармезан и щипка, две сол.

IMG_2848

В тавичка покрита с домакинска хартия ги е наредила и запекла до бледо-златисто за 3-4 минути от едната страна, и още толкова за другата страна.

IMG_2849

Накълцала е на ситно главичката лук и задушила с останалият зехтин. Когато лукът е омекнал е добавила предварително обелените и настъргани 1,2 средно големи домата. Разбърквала е докато течността изври, добавила е измитият булгур. Варила го е 20 -25 минути. След това го е овкусила със сол, босилек и прясно смлени зърна зелен пипер.

Сега започва магията...

IMG_2851 IMG_2850

На всяка шайба хрупкав патладжан поставете с лъжица по малко от свареният булгур. Нарежете на шайби 1,2 зрели и месести домати, поставете по едно парче върху пълнежа. Ако имате чери домати, може да ги нарежете на половинки и наредите в кръг или отрежете щедро дебели парчета моцарела. Накъсайте няколко листенца босилек и разпръснете върху доматите и моцарелата. Запечете ги за 15 минути и поднесете на приглушена светлина със свежа салата и изстудено до 10-12 градуса вино. Обичайте се !

IMG_2853IMG_2854IMG_2868-001



Моя избор е вино с искряща розова рокля- ''Ле Розе'' на Катаржина естейт.

BIG_IMG_139953389117108

Розе с плодов аромат , интензивен, но същевременно нежен и завладяващ , с нюанси на череши и гроздови зърна . Свежо, добре балансирано и със запомнящ се финал. Наздраве !





1 коментар: