четвъртък, 9 октомври 2014 г.

Мариновани в червено цвекло яйца

Обожавам червеното цвекло или както много го знаят панджар. За ползите му е казано и изписано толкова много. Обичам го прясно настъргано в комбинация с моркови, зеле и поръсено с разни ядки, орехови ,слънчогледови и т.н. Понякога го сварявам. Нарязвам го на по малки парченца и изсипвам в изстиналата течност в която предварително съм го сварила. Добавям балсамов оцет, сол , 1,2 скилидки чесън накълцани и спанак.Спанака оставям с част от стеблото. Така престоява една нощ и на другият ден имате великолепна салата .Полейте я с малко зехтин и лимонов сок и сервирайте. Панджара се е мариновал и леко накиселява ,оцветил е стъблата на спанака, който пък ухае приятно на чесън. Ммм божествено и апетитно е повярвайте ми. Наскоро в един чешки блог бях зърнала рецептата за тези мариновани в сок от панджар яйца. Преведох си я с преводача набързо, но забравих да я съхраня. Един ден след като настъргах панджар за салата, изстисках сокът му и реших да направя рецептата по памет.

Продукти:

  • 3 яйца
  • 1 ч.ч. сок от панджар
  • 1/2 ч.ч. ябълков оцет
  • 1 ч.л. сол
  • 1ч.л. мед
  • 5,6 зърна черен пипер
  • 2,3 зърна бахар
  • 2,3 листа дафинов лист
  • 3,4 скилидки чесън-накълцани 
  • 1/2 главичка лук -нарязан на едро


Начин на приготвяне:


В малък съд сварете яйцата.Облейте ги със студена вода и оставете настрана. В същият съд смесете останалите продукти и нека течността да заври, оставете я с захлупен капак да къкри 5 минути и след това време отдръпнете от котлона. След изстиването на яйцата ги обелете и поставете в дълбок съд или буркан.



Залейте ги с изстиналата пикантна марината. Съхранявайте до 2 дена в хладилник. Може да ги сервирате като салата, да използвате за сандвичи или половинките розов белтък да напълните с пастет от разбитите сварени жълтъци с майонеза,горчица и черен пипер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар