сряда, 1 октомври 2014 г.

Тортата на Саня

Тя е като слънце- цяла
грее и се смее. Бяла -
като маргаритка свежа,
като ягодка поглежда
срамежлива, но засмяна:
Тази торта е за Саня
Елка Стоянова


 

Моят подарък за Саня !

IMG_6856

 

Адаптирана от тук : http://tortenlust.blogspot.de/2014/05/rezept-erdbeer-windbeutel-torte.html

и благодарение на брилянтният превод на Любов Генадиева сътворих тази торта .

 

Продукти за блата:

100 г меко краве масло

100г кристална захар

2 броя яйца

100г брашно

1 и 1/2 ч.лъж. бакпулвер

Маслото и захарта се избиват на пухкав крем ,постепенно се добавят едно по едно яйцата /на стайна температура/. Брашното и бакпулвера се пресяват и внимателно и на части се смесва с маслено-яйчената смес.Сместа се изсипва в намазана с масло и подлепена с хартия форма с откопчаващ ринг с диаметър 26 см.Изпича се за 20 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.Изважда се след 5 минути от ринга и се прехвърля на метална решетка до пълното изстиване на блата.

За да напълня тортата с еклери използвах тази моя рецепта : http://atalantebs.com/?p=1497 В яйченият крем добавих сладко от ягоди .Идеята ми бе в разрез розовият крем на еклерите да се откроява от снежнобялата сметана .Впоследствие ми хрумна мисълта ,че можеше блата да боядисам в зелено ,но вече го бях изпекла .Подарявам ви идеята.

 

Продукти за крема:

400 г течна сметана

400 г маскарпоне

200 г заквасена сметана

50 г кристална захар

2,3 суп.лъж мед

40 г желатин

Накиснете в студена вода желатина. В купа избийте с миксер течната сметана.В друга купа смесете захарта ,заквасената сметана и също разбийте на пухкав крем.В трета купа смесете количеството маскарпоне и меда и разбийте за кратко.Смесете на ръка съдържанието на трите купи ,като внимателно обърквате.На водна баня разтопете желатина,добавете му лъжичка две от сметаната ,за да се охлади .С миксер на ниски обороти разбърквайте и влейте на тънка струя разтопеният желатин .

Сглобяване:

Нуждаете се от ринг с височина максимум 10 см.

С тънък нож изрежете коричката на изстиналият блат .Поставете блата в ринга.

IMG_6775

Сиропирайте го леко с отделеният сироп от желето.Изсипете половината от приготвеният крем .Наредете еклерите в кръг.

IMG_6793

Изсипете и другата част от крема и оставете да желира крема за 2,3 часа.През това време пригответе желето.

Продукти за желето:

500 мл вода

5,6 ягоди+ още 500 г за украса

50 г захар

15 г желатин

червена сладкарска боя по желание

Измийте и намачкайте ягодите с вилица .В тенджера изсипете водата ,ягодите и захарта.След като заври течността ,отделете 1/2 чаена чаша от течността ще я използвате за сиропиране на блата.Отстранете тенджерата от котлона и добавете предварително накиснатият желатин.Прецедете течността и я оставете да се охлажда .

Измийте и почистете ягодите.Подсушете ги .Извадете ринга от хладилника и върху стегнатият крем ги подредете в кръг като леко ги притискате.Уверете се че желето е изстинало и залейте ягодите.Отново приберете в хладилник ,за да се желират ягодите. След час я извадете от хладилник .Затоплете над течаща топла вода острието на тънък нож.Прекарайте острието много плътно по стените на формата и я отделете внимателно.Поставете тортата в красив поднос .Насладете и се :

IMG_6827 IMG_6866 IMG_6881
IMG_6895 IMG_6887

Снимка в разрез изпратена ми от рожденичката

10338299_10201788621505368_7084335160632238589_n



 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар