петък, 26 септември 2014 г.

Еклери Eclair

                                     
Ако попитате хората за сладкиши, които им напомнят за Париж първото което им идва на ум, е класическия еклер.
"Éclair" е френската дума за мълния. Смята се, че сладкиша с форма на пръст и покрит с характерната му тъмно лъскава глазура е получил името си, защото повърхността му блести. Глазурата му може да бъде от фондан или шоколад, а пълнежите разнообразни. Казвам класическия, защото в наши дни реинкарнацията на еклера е неузнаваема .

Прехласната по френските макарони бях забравила за тези сладкиши. И ето направих ги един ден , ударно на доза и скромно на вид .
Ако приготвянето на тестото за макароните е мъка, то пареното тесто -Pâte à Choux е песен. Определено не е нещо от което да сте уплашени. Като разберете и кои са триковете много често ще подслаждате живота си с тях.  Ето ви рецептата, набавете си само пош с кръгъл накрайник ,застелете тавичките с домакинска хартия за печене и запретнете ръкави.












"Éclair" е френската дума за мълния. Смята се, че сладкиша с форма на пръст и покрит с характерната му тъмно лъскава глазура е получил името си, защото повърхността му блести. Глазурата му може да бъде от фондан или шоколад, а пълнежите разнообразни. Казвам класическия, защото в наши дни реинкарнацията на еклера е неузнаваема .

Прехласната по френските макарони бях забравила за тези сладкиши. И ето направих ги един ден , ударно на доза и скромно на вид .
Ако приготвянето на тестото за макароните е мъка, то пареното тесто -Pâte à Choux е песен. Определено не е нещо от което да сте уплашени. Като разберете и кои са триковете много често ще подслаждате живота си с тях.  Ето ви рецептата, набавете си само пош с кръгъл накрайник ,застелете тавичките с домакинска хартия за печене и запретнете ръкави.

Продукти:                                             


  • 140 г брашно
  • 110 г краве масло
  • 250 мл вода
  • 5 г сол
  • 10 г захар
  • 5-6  яйца
Някои рецепти предполагат наполовина вода и мляко. За мен еклер с мляко в рецептата е влажен и е по-малко вероятно да се справите, особено ако не сте правилно дозирали яйцата. Лично аз предпочитам 100% вода, тестото е по-сухо и шприцованите кълнове се надуват повече. Най-добре започнете с поставяне 125ml + 125ml вода и мляко, следващият път опитайте с 100% вода.

Начин на приготвяне:

В тенджера поставете водата, солта , захарта и маслото и оставете сместа да заври. Първият трик нарежете маслото на малки парченца, така по-бързо ще се разтопи, а водата няма да се изпари през това време. След кипване изключете котлона и добавете пресятото брашно. С дървена лопатка разбърквайте и когато тестото започне да се отлепя от дъното на съда и стане на топка отдръпнете. Целта е да се попари брашното. Попареното тесто трябва да се остави да се охлади. Това може да го направите на плота например.





За тази доза яйцата са 5 броя с размер -L. В зависимост обаче от големината им бройката може да достигне и до 6. Бих ги изтеглила, но в зависимост от степента на запарване на брашното ,този грамаж може също да е неточен. Другият трик прибавяйте яйцата едно по едно , разбърквайте и чак тогава добавете част от петото яйце. За разбъркването не използвайте бъркалките за яйца,а онези завитите, които се дават за тесто. А най-добре правете го с дървена лъжица така ще усещате консистенцията на тестото. За моя миксер е тази бъркалка. Когато тестото поеме и 4-тото с дървена лъжичка загребете малко и обърнете надолу. Тестото не трябва да пада надолу, а да се придържа към лъжицата и да образува...гребен на петел. Друг съвет, ако прокарате пръст в него, браздата се затваря бавно и плавно. Ако е твърдо добавете още яйце, но ако прекалено бързо изтича или се събира браздата лошо. Тестото е прекалено рядко и не знам какво да ви посъветвам .

Шприцоването става върху застлана с хартия тавичка. Формата за еклери е продълговата и поне за мен перфектната дължина е до 8 см, а кръглите шприцовам с диаметър от 3 до 4 см. Разстоянието между тях трябва да е поне 4,5 см. Натиска при стискането на поша- торбичката трябва да е постоянен. Не е лесно наистина, но с желание и търпение ще се справите. Ако искате, започнете изпърво да шприцовате само кръгли форми. Не случайно французите са ги кръстили ''choux''. Choux-шу е зелка. Така че забавлявайте и се радвайте на вашите зелчици, убедена съм че напълнени с любимият ви крем ще са най-вкусните за обичаните от вас обичащи ви хора.

Изпичането става във фурна с включени горен и долен реотан на 200 градуса, 20-25 минути за малките формички и 25-30 за еклерите. Третият трик е по никакъв повод да не отваряте фурната, просто наблюдавайте ако са придобили златисто-кафяв цвят открехнете, за да пипнете повърхността им. Ако коричката им е твърда вадете и прехвърлете листа хартия след 2,3 минути  върху скара решетка ,за да не се овлажнява отдолу коричката им.

Напълването с крем може да направите по два начина. С нож да разрежете на две еклерите и профитеролите или с помощта на шриц с много дълъг накрайник да шприцовате крема като пробивате от една до три дупчици в зависимост от формата. Много бавен процес е, така че вие си преценете. Крема може да бъде добре познатият ви яйчен крем или избита сметана, може да добавите и от любимото ви сладко или разтопен шоколад, избирате вие. Глазурата може да бъде също толкова разнообразна - от обикновено напудряне с пудра захар до потапянето им във фонданова или шоколадова глазура или семпло напръскване със малък шприц направен от пергаментова хартия или целофан. Насладете им се с чаша ароматно кафе !






Няма коментари:

Публикуване на коментар