Ако попитате хората за сладкиши, които им напомнят за Париж първото което им идва на ум, е класическия еклер.
Ако приготвянето на тестото за макароните е мъка, то пареното тесто -Pâte à Choux е песен. Определено не е нещо от което да сте уплашени. Като разберете и кои са триковете много често ще подслаждате живота си с тях. Ето ви рецептата, набавете си само пош с кръгъл накрайник ,застелете тавичките с домакинска хартия за печене и запретнете ръкави.
"Éclair" е френската дума за мълния. Смята се, че сладкиша с форма на пръст и покрит с характерната му тъмно лъскава глазура е получил името си, защото повърхността му блести. Глазурата му може да бъде от фондан или шоколад, а пълнежите разнообразни. Казвам класическия, защото в наши дни реинкарнацията на еклера е неузнаваема .
Прехласната по френските макарони бях забравила за тези сладкиши. И ето направих ги един ден , ударно на доза и скромно на вид .
"Éclair" е френската дума за мълния. Смята се, че сладкиша с форма на пръст и покрит с характерната му тъмно лъскава глазура е получил името си, защото повърхността му блести. Глазурата му може да бъде от фондан или шоколад, а пълнежите разнообразни. Казвам класическия, защото в наши дни реинкарнацията на еклера е неузнаваема .
Ако приготвянето на тестото за макароните е мъка, то пареното тесто -Pâte à Choux е песен. Определено не е нещо от което да сте уплашени. Като разберете и кои са триковете много често ще подслаждате живота си с тях. Ето ви рецептата, набавете си само пош с кръгъл накрайник ,застелете тавичките с домакинска хартия за печене и запретнете ръкави.
Продукти:
- 140 г брашно
- 110 г краве масло
- 250 мл вода
- 5 г сол
- 10 г захар
- 5-6 яйца
Някои рецепти предполагат наполовина вода и мляко. За мен еклер с мляко в рецептата е влажен и е по-малко вероятно да се справите, особено ако не сте правилно дозирали яйцата. Лично аз предпочитам 100% вода, тестото е по-сухо и шприцованите кълнове се надуват повече. Най-добре започнете с поставяне 125ml + 125ml вода и мляко, следващият път опитайте с 100% вода.
В тенджера поставете водата, солта , захарта и маслото и оставете сместа да заври. Първият трик нарежете маслото на малки парченца, така по-бързо ще се разтопи, а водата няма да се изпари през това време. След кипване изключете котлона и добавете пресятото брашно. С дървена лопатка разбърквайте и когато тестото започне да се отлепя от дъното на съда и стане на топка отдръпнете. Целта е да се попари брашното. Попареното тесто трябва да се остави да се охлади. Това може да го направите на плота например.Начин на приготвяне:




Напълването с крем може да направите по два начина. С нож да разрежете на две еклерите и профитеролите или с помощта на шриц с много дълъг накрайник да шприцовате крема като пробивате от една до три дупчици в зависимост от формата. Много бавен процес е, така че вие си преценете. Крема може да бъде добре познатият ви яйчен крем или избита сметана, може да добавите и от любимото ви сладко или разтопен шоколад, избирате вие. Глазурата може да бъде също толкова разнообразна - от обикновено напудряне с пудра захар до потапянето им във фонданова или шоколадова глазура или семпло напръскване със малък шприц направен от пергаментова хартия или целофан. Насладете им се с чаша ароматно кафе !
Няма коментари:
Публикуване на коментар