вторник, 16 септември 2014 г.

Картофените кюфтета на Таня

Може и да съм го прочела някъде или някой да ми е казал ,но от години овалвам с брашно ,а после и с избит белтък картофените кюфтета.

IMG_3727

От скоро към брашното ,добавям и от сухата смес за картофено пюре,но последният път нямах на вилата . Никога не ми са се пръскали при изпържване. Прекрасни на вид и фантастични на вкус .А като правя ,правя. Както татко казваше -за цяло село .

Последният път преброих скромните 54 кюфтенца.

IMG_3725

Продукти:

1 кг картофи

2 бр яйца

200 г сирене

глава стар лук

сол

черен пипер

девисил сух

пресен магданоз

1/2 каф.лъж. индийско орехче

брашно и картофено брашно за паниране

олио

Начин на приготвяне:

Измийте и сварете картофите.Нужни са около 2о минути.Изцедете водата и оставете да изстинат .Обелете ги топлички и ги намачкайте.Не знам как се нарича онзи уред с дупки ,който с натискане пасира картофите.Именно него използвам ,защото не искам да са фино пасирани ,а да останат и малки парченца картоф.Отделете белтъците от жълтъците.Жълтъците добавете в картофената смес. Натрошете на ръка сиренето.Обелете лука и със ситното на рендето настържете. наръсете със сол на вкус ,черен пипер и индийско орехче. Накълцайте на ситно магданоза и заедно със стритият девисил прибавете към картофите. Всичко объркайте много добре с дървена лопатка или най-добре с ръце. Желателно е сместа да престои поне час. Оформете кюфтетата .Панирайте ги в равни части брашно и сухо картофено пюре.Белтъците избийте на пяна само с щипка сол .Загрейте мазнината . С ръка и с малко белтък оваляйте ги отново и пуснете в сгорещеното олио.

IMG_3726

Леко размърдайте тигана ,за да може силно загрятото олио да ''близне'' и запечата и страничната страна на кюфтетата. Нужни за по 3,4 минутки на страна.

IMG_3728

Изпържени вече ,ги поставете върху домакинска хартиена салфетка ,за да се попие от нея излишната мазнина. Някои ги предпочитат горещи ,но на мен са ми най-вкусни на другият ден -студени и полети с чеснов сос .

1654481_10201446369826723_773638823_n

А кюфтенце ,взето направо от хладилника и изядено в движение е безценно !

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар