Може и да съм го прочела някъде или някой да ми е казал ,но от години овалвам с брашно ,а после и с избит белтък картофените кюфтета.
От скоро към брашното ,добавям и от сухата смес за картофено пюре,но последният път нямах на вилата . Никога не ми са се пръскали при изпържване. Прекрасни на вид и фантастични на вкус .А като правя ,правя. Както татко казваше -за цяло село .
Последният път преброих скромните 54 кюфтенца.
Продукти:
1 кг картофи
2 бр яйца
200 г сирене
глава стар лук
сол
черен пипер
девисил сух
пресен магданоз
1/2 каф.лъж. индийско орехче
брашно и картофено брашно за паниране
олио
Начин на приготвяне:
Измийте и сварете картофите.Нужни са около 2о минути.Изцедете водата и оставете да изстинат .Обелете ги топлички и ги намачкайте.Не знам как се нарича онзи уред с дупки ,който с натискане пасира картофите.Именно него използвам ,защото не искам да са фино пасирани ,а да останат и малки парченца картоф.Отделете белтъците от жълтъците.Жълтъците добавете в картофената смес. Натрошете на ръка сиренето.Обелете лука и със ситното на рендето настържете. наръсете със сол на вкус ,черен пипер и индийско орехче. Накълцайте на ситно магданоза и заедно със стритият девисил прибавете към картофите. Всичко объркайте много добре с дървена лопатка или най-добре с ръце. Желателно е сместа да престои поне час. Оформете кюфтетата .Панирайте ги в равни части брашно и сухо картофено пюре.Белтъците избийте на пяна само с щипка сол .Загрейте мазнината . С ръка и с малко белтък оваляйте ги отново и пуснете в сгорещеното олио.
Леко размърдайте тигана ,за да може силно загрятото олио да ''близне'' и запечата и страничната страна на кюфтетата. Нужни за по 3,4 минутки на страна.
Изпържени вече ,ги поставете върху домакинска хартиена салфетка ,за да се попие от нея излишната мазнина. Някои ги предпочитат горещи ,но на мен са ми най-вкусни на другият ден -студени и полети с чеснов сос .
А кюфтенце ,взето направо от хладилника и изядено в движение е безценно !
Няма коментари:
Публикуване на коментар