вторник, 2 септември 2014 г.

Палачинки с печен патладжан ,доматен сос и моцарела

След пухкавите ми еклерови ''възглавнички'' - http://atalantebs.com/?p=424 разбрах ,че комбинацията :патладжан, моцарела и доматен сос е убийствено вкусна .Щом може с парено тесто ,защо пък да не направя нещо подобно и с палачинки. Нещо подобно на "Melanzane alla Parmigiana" - известно италианско ястие от пържен патладжан,напоен с доматен сос и запечен на фурна с пармезан .

Пълнени палачинки с патладжан е оригинална идея за ястие и може да го приготвите предварително ,както направих и аз .На другият ден да запечете във фурната ,за да се разтопят резените моцарела.

Патладжана няма да го пържим! Намалихме някоя и друга калорийка . Ще го изпечем във фурната по познатият ви мой мързелив метод -в тавичка покрита с алуминиево фолио и постлана с домакинска хартия.

IMG_9749 IMG_3097

Продукти:

3 броя патладжана

/100 г спанак;100 г пилешко филе; 100 мл течна сметана;1,2 гъбки; 1 главичка лук и 1,2 скилидки чесън- ако желаете с други пълнежи /

4,5 домата едри и месести

300 г моцарела

8 броя палачинки

зехтин

сол

черен пипер

Начин на приготвяне:

Oбелете патладжана ,нарежете го на кубчета и поставете в застланата с хартия тавичка .Печете за 25 минути или до готовност. Доматите също обелете от ципата/моя начин е като потъркам няколко пъти с ножа ,ципата на домата/. Попарването с гореща вода ,честно да си кажа никога не съм пробвала .Нарежете ги на ситно и в тиган ги обварете за кратко. От приготвените палачинки ,ако желаете може да ползвате моята рецепта http://atalantebs.com/?p=641 си отделете 8 броя. Ако обичате спанак може да направите и няколко със спанак.Наскоро открих в Лидл замразени пликове с топки спанак.Изключително удобно и само за няколко минути ги размразявам ,като ги поставям във вряла вода или микровълнова фурна .А защо да не свиете и няколко с пиле и гъби? Трябва просто да задушите с 2 суп.лъж зехтин, малка главикча лук и 1,2 скилидки ситни нарязан чесън .Една част от него заделете за пилешкото месо.В тигана с 1/2 от лука ,добавете нарязаният спанак ,овкусете със сол и черен пипер ,добавете ч/2 от нарязаните гъбки и половината от сметаната.Оставете за около 5 минутки да се задуши и прехвърлете после в съдинка.Изсипете заделеният задушен лук ,добавете нареязаното на малки хапки пилешко филе и запържете за кратко.Овкусете със сол ,черен пипер ,добавете гъбите и излейте сметаната .За не повече от 5 минути,оставете да поври.Прехвърлете в друга съдинка.

IMG_3112

Имате изпечен патладжан и още два вида пълнеж, нарязалите сте моцарелата и приготвените предварително палачинки .А и една купа с леко обварени домати са в очакване.Започваме завиването. Върху всяка една палачинка поставете малко от избраният от вас пълнеж, няколко парченца моцарела и 1,2 лъж доматен сос. Завийте на руло и поставете в предварително полята с зехтин тавичка .Дано прецените размера и да не ви се налага като на мен да я заменяте впоследствие :)

IMG_3117IMG_3122 IMG_3118-001

Залейте ги с половината от соса.

IMG_3125

Настържете пармезан и изсипете другата част от соса . Запече за около 15-20 минути .

IMG_3129

Сервира се топло или на стайна температура с още настърган пармезан.Гледката на разтегливата хапка моцарела ,пътуваща към небцето е неустоима. А версия на патладжан parmigiana ви препоръчвам да опитате поне веднъж в живота си !


IMG_3131 IMG_3132-002

 

 



 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар