Продукти за моето тесто:
300 г брашно + още малко при разточването
1 к.лъж. сол
150 г краве масло
2 жълтъка
2,3 суп.лъж студена вода
1 суп.лъж. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Смесете брашното и солта .Студеното маслото нарежете на кубчета и с пръсти претривайте до образуването на трохи .Добавете жълтъците ,лъжицата сметана и студената вода .Измесете тесто .Увийте го в прозрачно фолио и поставете в хладилник за около 30 минути или докато приготвите пълнежа.

За пълнежа:
3,4 суп.лъж. зехтин
2 глави бял лук
1,2 скилидки чесън
200 г телешки шол
1 малък морков
1/2 червена чушка
100 мл телешки бульон
няколко зелени маслини
сол, черен пипер и кимион
червен лютив пипер и 2,3 цветчета карамфил
Сотирайте лука и чесъна ,добавете цялото парче телешкото месо запържете за около 2,3 минути всяка страна.Извадете го и на дъска го нарежете на малки парчета.Стрийте черен пипер и цветчетата на карамфила, наръсете и с кимион .Задушавайте с бульона и когато течността изври и месото е омекнало ,прибавете нарязаната на ситно червена чушка,моркова и маслините.Овкусете със сол .
Наръсете с брашно плота и разточете тестото на тънка кора до 5мм. С помощта на кръгъл ринг или друга форма изрежете форми .Поставете по 1 суп.лъж. от пълнежа в средата на всеки кръг и сгънете на две. Емпанада трябва да има форма на полумесец.

Притеснете краищата силно с пръсти ,за да запечатате добре .Премачканите краища ако желаете може да завиете с пръсти и да оформите красив борд във формата на спирала или да ги притиснете с вилица и оформите назъбен край.Аз се опитах нещо като тестен ширит да им поставя първият път .


Намажете с едно разбито яйце повърхността и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути или до златисто кафяво. Извадете ги и сервирайте горещи с пикантен сос по желание .

И нещо добавено от мен и може би нехарактерно за емпанадас ,но както каза една приятелка това е танпанадас - емпанадите на Таня поръсени с черен сусам .Този път използвах равни части масло и мас. Тестото бе още по пръхкаво .Опитайте и вие ако разполагате с чиста и домашна мас .Да ви е вкусно.

Няма коментари:
Публикуване на коментар