вторник, 23 септември 2014 г.

Емпанадас

Empanadas или малки ръчни пайове, са една от любимите ми храни. Предпочитани са ,защото от тях мога да си взема за из път или за работа .Харесва ми и това ,че може да се направят с различни на вкус пълнежи от различни видове месо ,кайма,може да добавите картофи и доматен сос или сметана .Вариациите са безброй.Емпанада буквално означава "увит в хляб".Може да ги изпържите или изпечете във фурна .Комбинациите за тези вкусотии ,могат да бъдат много творчески .Добавете вашите любими подправки ,които да контрастират към избраният от вас по вкус пълнеж и ще сте звездата на вечерта.Емпанадас са също идеалният начин да оползотворите остатъка от печеното пиле и в добавка на няколко зеленчука и много лук ,да сътворите нещо вкусно за вечеря . Правенето на емпанада тесто не е толкова трудно, колкото може би си мислите, особено ако имате кухненски робот.Дори и да не разполагате с блендер е доста лесно да се направи на ръка, защото тестото не изисква месене. Ако сте правили маслено тесто за пай ,то тази рецепта няма да ви затрудни за миг .Има един много приятен момент за мен ,претриването на маслото в брашното и образуването на трохи. Спояването им после с яйца и студена вода и енергичното измесване .Може да го направите от предната вечер ,да поставите в торбичка или прозрачно фолио и приберете в хладилник. В магията на емпандас ме въведе любимото ми предаване ''"Любомир Станишич - пътуващият готвач" . Една португалка му разкриваше тайната на тестото :брашно ,наполовина мас и жълтъци това каза тя че са съставките за идеалното тесто.Той ги направи с масло и не знам как без вода успя да спои тестото ,но аз си досипах няколко супени лъжици и понеже имах и заквасена сметана гребнах си малко и от нея.

Продукти за моето тесто:


300 г брашно + още малко при разточването

1 к.лъж. сол

150 г краве масло

2 жълтъка

2,3 суп.лъж студена вода

1 суп.лъж. заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Смесете брашното и солта .Студеното маслото нарежете на кубчета и с пръсти претривайте до образуването на трохи .Добавете жълтъците ,лъжицата сметана и студената вода .Измесете тесто .Увийте го в прозрачно фолио и поставете в хладилник за около 30 минути или докато приготвите пълнежа.

 

IMG_7758

За пълнежа:

3,4 суп.лъж. зехтин

2 глави бял лук

1,2 скилидки чесън

200 г телешки шол

1 малък морков

1/2 червена чушка

100 мл телешки бульон

няколко зелени маслини

сол, черен пипер и кимион

червен лютив пипер и 2,3 цветчета карамфил

Сотирайте лука и чесъна ,добавете цялото парче телешкото месо запържете за около 2,3 минути всяка страна.Извадете го и на дъска го нарежете на малки парчета.Стрийте черен пипер и цветчетата на карамфила, наръсете и с кимион .Задушавайте с бульона и когато течността изври и месото е омекнало ,прибавете нарязаната на ситно червена чушка,моркова и маслините.Овкусете със сол .

Наръсете с брашно плота и разточете тестото на тънка кора до 5мм. С помощта на кръгъл ринг или друга форма изрежете форми .Поставете по 1 суп.лъж. от пълнежа в средата на всеки кръг и сгънете на две. Емпанада трябва да има форма на полумесец.

IMG_7764

Притеснете краищата силно с пръсти ,за да запечатате добре .Премачканите краища ако желаете може да завиете с пръсти и да оформите красив борд във формата на спирала или да ги притиснете с вилица и оформите назъбен край.Аз се опитах нещо като тестен ширит да им поставя първият път .

IMG_7765 Picture 1528

Намажете с едно разбито яйце повърхността и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути или до златисто кафяво. Извадете ги и сервирайте горещи с пикантен сос по желание .

Atalante

И нещо добавено от мен и може би нехарактерно за емпанадас ,но както каза една приятелка това е танпанадас - емпанадите на Таня поръсени с черен сусам .Този път използвах равни части масло и мас. Тестото бе още по пръхкаво .Опитайте и вие ако разполагате с чиста и домашна мас .Да ви е вкусно.

Picture 1530

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар