петък, 12 септември 2014 г.

Macarons -Капризните малки чудеса

По тези френски деликатеси ''полудях'' зимата и все още съм-''mad about macarons '' .Прекарах безброй часове в нета в търсене на рецепти,изчетох хиляди наши и чужди блогове,изгледах поне дузина клипа.С какво ми помогна това ли? С нищо ! Уплаших се. Казах си ,това е твърде сложно .Ако беше толкова лесно,то всеки щеше да ги прави.Но понеже не е в природата ми да се отказвам и съм на принципа да опитвам от всичко поне веднъж в живота си един ден се реших.Поръчих си бадемово брашно ,електронен термометър и гелова боя ... Търсех все още успешната рецепта.Господ явно си ме обича и не ме остави да се мъча и да се проваля .Прати ми ангел. В лицето на една французойка с арабски произход Джамила Тахaр. Пратих и покана за приятелство във фейсбук,изказах и възхищението си от прекрасните и макарони и я помолих за рецептата.Тя беше толкова мила да ми даде насоки ,обяснения и дори засне клип .Виртуално ме въведе в това изкуство наречено ''macaronner''-смесването на белтъците и сухите съставки. Може да се каже ,че съм самоук ''macaroniac'' и моята цел не е да поучавам ,а да ви разкажа наученото от нея .Да ви разкрия всички тайни ,за да успеете.Най-важното е белтъците да са на стайна температура.Изненадата и бе огромна,когато и казах ,че съм чела ,че трябва да престоят до 3 дни в хладилник.Яйцата трябва да са винаги на стайна температура!!! '' il ne faut surtout pas mettre les oeufs au réfrigérateur.. Les oeufs doivent toujours être à température ambiante ( room température)''

Аз не претендирам ,че съм усвоила до съвършенство това изкуство ,но ще ви споделя моите опити в кухнята и дано съм полезна.

Сиропът който добавям към избитите белтъци трябва да е 118 градуса,а избиването им започвам на 114 градуса. Фурната трябва да е на 150 градуса.Включвам я когато съм шприцовала макаронените черупки .Десет минути са достатъчни за тяхното изпичане. Престоят само с още 1 минута променя цветът на черупката ,разочароващо съм се убедила .

Измерването както на грамажа така и на градусите трябва да става с уред .Тука ''на око'' не проработва.Дори една песъчинка в повече ,може да провалят процеса.Допълнителното смилане на бадемовото брашно и пудрата захар е също толкова важно ,както и пресяването .Сместа трябва да е фина и наситена с въздух.Нужни са няколко пулса с блендера ,не прегрявайте сместа .От топлината бадемите ще се омазнят.

Единствено казаното от нея ,че тавата с макароните не престоява ,а ги изпича веднага ,при мен не подейства .Отказах се и да питам дали тя изтърсва тавата със шприцованите макарони върху плота . Как точно го правя ли?От височина 30-40 с, вертикално изпускам тавата .Правя това два-три пъти .По този начин връхчетата се заличават .А за да не толкова шумно и стряскащо постилам хавлия. При мен престоят е за 20-30 минути преди изпичане и тупването действат .

Правенето на макарони е от две фази -правене на меренге и смесването на сухите съставки.За правенето на меренге има две техники ,две "школи": тази на френската целувка, както и тази на италианската целувка.Френската целувка е много по-лесна за изпълнение, защото тя включва избиване на белтъците и постепенно добавяне на пудрата захар.Италианското меренге е малко по-техническо, за да се измерят градусите на захарният сироп се използва термо-сонда и с наливането му , да се ''сготвят''белтъците. Съветвам ви да използвате този метод и ви уверявам ,че не е сложен ,просто се нуждаете от кухненски термометър.Ето и рецептата за черупките дадена ми от Джамила- ''Pour les macarons il faut: 200 gr d'amande en poudre 200 gr de sucre glace 75 gr de blancs d'oeufs 200 gr de sucre en poudre 50 gr d'eau 75 gr de blancs d'oeufs'' и която аз също използвам:

200 г бадемово брашно

200 г пудра захар

75 г белтъци

гелова боя за оцветяването

200 г кристална захар

50 мл вода

75 г белтъци

Начин на приготвяне:

За кратко смелете бадемовото брашно и пудрата захар.Пресейте ги и изсипете прахообразната смес в дълбока купа.Претеглете точно 75 г белтъци и ги изсипете в купата .Със силиконова шпатула започнете да обърквате с загребващи и кръгови движения .Добавете сладкарската боя и ви задължавам да е гелова .Боите с марка ''Wilton'' са с по-наситени цветове ,препоръчвам ви ги.Течната боя ще втечни сместа не я влагайте! Продължете с бъркането или дотогава когато боята е оцветила изцяло бадемовата паста.

10013795_10201699609677561_1423059786_n

Оставете на страна купата ,да се'' успокои ''сместа.

В малка тенджера сварете сироп от прецизно измерените вода и захар. Изтеглете другото количество от 75 г белтъци и поставете в металната купа на миксера.С ръчен миксер ще ви е трудно да наливате с една ръка сиропа ,а с другата да разбивате ,освен ако си нямате помощници. Следете сиропа и когато той достигне температура 114 градуса ,започнете избиването на белтъците на средна скорост. Когато топлината достигне 118 градуса ,махнете от котлона и на тънка струйка започнете да вливате в белтъците.

1972370_10201699608917542_200455818_n

Продължете избиването и охлаждането на сместа като увеличите оборотите на миксера. Разбивам на десета скорост още около десетина минути .В самото начало металната купа е доста гореща , а след това е леко и поносимо топла .Сместа е лъскава и гъста ,а при загребване се получава остър връх ,който не клюмва, а стои изправен и стърчи като клюн на птица. Дано ви помагам с това сравнение .

Сега започва най-деликатната част .Смесването на избитите белтъците и бадемовата паста трябва да става на 3-4 части .В началото загребвам съвсем малко количество целувка и нежно обърквам в бадемовата паста. Може и да ми се смеете , но аз им говоря нежно ,умолявам ги да се харесат и да се влюбят. Продължавам разбъркването с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.Не отброявам и не броя .....Моля се .Сместа ще определя с три прилагателни - Мека,Гладка и Блестяща.При загребване и изсипване тестото не трябва да изтича ,а да пада меко.Малко трудно ми бе в началото да оцеля идеалната консистенция. Постига се с практика в крайна сметка.

998869_10201699608837540_989336589_n

Готовата смес напълнете в пош с кръгъл накрайник

1979466_10201699609437555_52998641_n

И започнете шприцоването в предварително застлани с домакинска хартия тави. Размера на кръговете трябва да е от 3,5 до 4 см ,а височината на черупката до 8 мм .Трябва да има достатъчно пространство между тях .Моите тави от фурната събират 6 х 4 или общо 24 бройки.Тупнете ги 2,3 пъти на плота ,включете фурната на 150 градуса и след като престоят 20-30 минути изпечете за 10 максимум 11 минути.При повече цветовете се променят .След като извадите тавата от фурната ,изчакайте една ,две минутки и прехвърлете листа с изпечените черупки върху метална решетка до пълното им изстиване.

1240495_10201699609757563_861746448_n 1186698_10201699610237575_1275151995_n 1958510_10201699610077571_1084340115_n 1958073_10201699609837565_1172431089_n

Подредете черупките в херметически затворена кутия и я приберете за една нощ в хладилник.Може да пристъпите към направата на шоколадовият ганаш.

1911771_10201699551156098_1479717108_n



,а на другият ден да ги сглобите.

1965050_10201699610317577_2060176391_n

Това са първите ми макарони .Направени за празника на Влюбените.Не съм разочарована от крайният резултат .Имат прекрасен борд ,хрупкави и са с наситен цвят.

10009318_10201699608877541_576365668_n 1016468_10201699611517607_1995255982_n 1964948_10201699540115822_1702387411_n



Прекрасен подарък за обичаните от мен обичащи ме хора .

1504139_10201699612037620_901385120_n 1908233_10201699612317627_1995161956_n 1920618_10201699611117597_1971449227_n 1948180_10201699611997619_91726996_n







1 коментар:

  1. Здравейте, фурната на вентилатор ли е или горен и долен реотан? Тавата на кое ниво е?

    ОтговорИзтриване