вторник, 16 септември 2014 г.
Галет с карамелизиран лук и тиквички
Развълнувана съм да споделя тази ми рецепта .И не преувеличавам ,нито цитирам една реклама ,но наистина звукът който съм чувала да се издава при отхапването на първата хапка е мммммммм. Основните съставки за пълнежа са тънки слайсове тиквичка и карамелизиран лук .Именно той създава божественият вкус на галета .Задименият ,сладък и кремообразен карамелизиран лук се вписва толкова хармонично с кашкавала Грюер и подправките -естрагон и мащерка.Доверете ми се .Вариациите за аромати и сирена са безброй ,оставям на вас да си ги нагодите ако желаете разбира се по свой вкус и предпочитания.Ползвайте обаче без изменения рецептата ми за тестото.Благодаря !
Продукти за тестото:
300 г брашно
150 г краве масло
1/2 ч.ч. мътеница / прясно мляко+1 с.л. бял оцет/
2,3 с.л.студена вода
1/2 ч.л. сол
Продукти за пълнежа:
2,3 глави стар лук - бял ,но може и лилав
2,3 скилидки чесън
30 г краве масло
1 средно голяма тиквичка
1 ч.ч. настърган кашкавал Грюер
каперси
мащерка и естрагон
яйце за намазване на краищата
по желание сирене Камембер/кашкаваш/ и семена-нигела за поръсване
Начин на приготвяне:
Измерете оцета ,изсипете го в чаша и долейте с 1/2 ч.ч. прясно мляко. Оставете за 5,10 минути да се пресече и сгъсти. Това е вашата мътеница. Студеното масло нарежете на кубчета и го претрийте в брашното и солта .Направете го в блендер или с пръсти до образуването на трохи. Изсипете мътеницата, студената вода и енергично замесете тесто .Ако е нужно подсушавайте с още мъничко брашно.Не прекалявайте с омесването и брашното.Оставете топката тесто на хладно да си отпочине от стреса на измесването.
С белачка за картофи нарежете на тънки слайсове тиквичката,посолете я и я оставете да си пусне сока.След 10-15 минути може да ги прехвърлите в гевгир да се изцедят.В средно дълбок тиган разтопете маслото и добавете нарязаният на едро лук или иначе казано полумесеци. Добавете и накълцаният на ситно чесън.Засилете котлона.Запържете лукът като от време на време го разбърквате,а когато покафенее и се карамелизира отдръпнете тигана настрана .Посолете го и наръсете черен пипер и стритите подправки..От топлината те ще се смесят .В чиния или купичка си настържете кашкавала.Застелете с хартия тавичката от фурната.
Набрашнете плота и с точилка разточете на кръгъл лист тестото.Ако трябва си помагайте и с ръце .Не забравяйте ,че това е един селски галет .Ако неговите краища са неравни ,то това е желано и характерно за тези непретенциозни на вид ,плоски и кръгли питки с пълнеж . В средата изсипете карамелизираният лук с подправките и 1/2 от кашкавала.Отстрани нека останат около 3,4 см.
Загрейте фурната на 200 градуса.Уверете се че слайсовете тиквичка са се изцедили и разпръснете в безпорядък над лука и кашкавала.Наръсете с останалият кашкавал и небрежно гарнирайте с каперси.По желание може да нахвърлите и няколко парченца камембер .Хванете единият край на тестото и като се стремите да припокривате ,застъпвайте краищата на тестото.Със силиконова четка намажете краищата на вашият галет.Поръсете с нигела или друго семена .Изпечете до златисто или за около 25-30 минути. Оставете го да отпочине за 5 минути и нарежете с нож.
Убедена съм ,че още преди да сервирате ще ви отмъкнат парченце.
Чаша изстудено бяло вино е задължителна. Да ви е сладко !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар