понеделник, 15 септември 2014 г.

Шоколадово сърце с малинова корона

IMG_3752

Ако предната торта бе фантазия ,тази е желание .Желание за романтика .Желание за торта сърце.Не, не е Свети Валентин ,нямам нито годишнина ,нито повод .Просто желание да подсладя почивните дни .

Май ме преследва тази визия за шоколад и за малини . Дали защото вчера беше дъждовно и мрачно ,ми се допи горещ шоколад .Отпивах го с тъга .....заради времето и заради малините . От закупената ми кофичката само няколко бяха здрави,останалите омекнали и кашнати. Не ставащи за нищо или почти нищо ако изключим сладко от малини.Не че не го обичам ,но в края на сезона семенцата им са много твърди и не ми допада това.Хм, мога желе пък да направя ,да прецедя и отсея семенцата .И както си отпивах горещият шоколад ,скокнах заливайки се ..ами да, шоколадово сърце ,гарнирано с шоколадов ганаш премесен с малиново желе.

За шоколадовото сърце използвах :

100 г шоколадов кувертюр

120 г краве масло

100 г подсладено какао

4 броя яйца

200 г брашно

80 г кристална захар

1 ч.ч. заквасена сметана

щипка сол

1 бакпулвер

Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня,добавят се жълтъците и се разбърква за около 10 минути.Добавя се какаото и сметаната.Белтъците се избиват със захарта .С част от тях се обърква шоколадово-жълтъчната смес.Смесват се внимателно двете смеси и се добавя на три пъти предварително пресятото брашно и бакпулвер.Фурната е на 170 градуса и ми отне 20 минути за мъфините и 30-35 за блата сърце.

За шоколадовият ганаш използвах :

120 мл сметана и 100 г шоколадов кувертюр .След изстиването му го разбих с миксер добавяйки му 1/2 ч.ч. малиново желе.

IMG_3734-001

Подмазах сърцето с така приготвеният ганаш. Не казвам, че тази идея е революционна, щом може да се смесва с царевичен сироп защо да не може и с гъсто малиново желе.Какъв е на вкус ли?

Вълшебен ,много плътен и горчиво шоколадов ,премесен с леката тръпчивост на малините ,обикнах го !

IMG_3734

Това е моята шоколадова струяща страст и блестяща магия.

IMG_3759

Междувременно дъжда спря за кратко и отидох в градината да снимам тортата и чудо ....ябълката отново е цъфнала.Сякаш напук на есента,на болестта която я мъчи и загниват плодовете и окапват , тя цъфти .

IMG_3785 IMG_3766

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар