Стоеше забравена в хладилника ,забутана в ъгъла и очакваща моето вдъхновение. Зърнах я снощи ,малка кутийка консерва аншоа ,закупена преди време от Лидл по време на гръцката седмица.
Тогава имах намерение в салата айсберг да я добавя,но нещо друго е изместило желанието ми. Мда и желание ми сега е пък съвсем друго. Имах бейби спанак, няколко домата и зървайки синята кутийка ми устата ми се напълни със слюнка .... Харесват ми контрастиращи вкусове и затова ще съчетая сладостта на прясно нарязан домати със соления вкус на аншоа.Харесват ми и противоположностите и крехкият бейби спанак ще полея с винегрет от хрупкащи семенца на мак. Вкусните неща са прости, като тази вегетарианска лятна салата с три съставки .
Продукти за салатата :
200 г бейби спанак
1 голям зрял домат
консерва аншоа 100г
За сос Винегрет :
2 суп.лъж зехтин
1 ч.лъж.бял оцет
1 ч..лъж. лимонов сок
1ч.лъж.мед
1 суп.лъж. макови семена
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне :
В купа изсипете нежните листа на спанака и ситно нарязаният домати.Разпръснете грубо нарязаните или накъсани резенчета аншоа .В малко бурканче с винт поставете съставките за вингрета .Уверете се ,че сте завили здраво капачката и енергично разбъркайте все едно е шейкър с коктейл . С така приготвеният сос залейте салата .Сервирайте веднага.
Моето предложение към салатата е филийка ароматен черен хляб намазана с пастет от авокадо.
1 бр. авокадо
150 г крема сирене
1,2 суп.лъж лимонов сок
2 стръка пресен лук
1 или 1/2 суп.лъж чили сос
сол
В блендер или с пасатор се смилат лук с лимовият сок.Добавя се предварително намачкано авокадото с вилица, крема сиренето и се разбърква на ръка.Овкусява се със сол и лютив сос .
Няма коментари:
Публикуване на коментар