сряда, 10 септември 2014 г.

Салата със смокини ,сирене Горгонзола и печени орехови ядки

Мисля, че заглавието казва всичко.Горгонзола и смокиня .Различни вкусове ,а толкова добре заедно .Предпочитам сирене горгонзола ,защото е по меко на вкус в сравнение с другите сини сирена притежаващи отчетливо остър мирис и по агресивен вкус .Съчетава се много добре с плодове , като например круши ,ябълки , ягоди и зелен пъпеш.Опитвала съм го в комбинация със сушени сини сливи и боровинки.Всяка една комбинация е фантастична ,но тази вечер имах хубави смокини и лилаво желанието.Вкусната и колоритна салата крие мъничка тайна .Тайната е в соса . Сос Винегрет .Може би неправилно съхранявам моята малка бутилка вино Винсанто ,но тя си ми стои на вратичката на хладилника и отваряйки го да взема сиренето лекичко издрънча. Книжна кесийка орехови ядки кокетно се бе сместила до него .В мига в който си представих как ще запека ядките на тигана се роди идеята ми за винегрет. Не исках да е тежък и силен и да доминира над другите вкусове.Затова и много се зарадвах на импулсивно закупеният ми оризов оцет .Казвам ви аз ,пребиваването в кухнята ми и е страхотно приключение .


Продукти:

200 г микс от свежа салата

100 г сирене Горгонзола

50 г орехови ядки

50 мл сладко вино

2 суп.лъж.зехтин

1 суп.лъж. оризов оцет

1/2 каф лъж сол

1/3 каф.лъж захар

черен пипер

Начин на приготвяне:

Измийте , подсушете листата свежа салата и ги поставете в купя или салатна чиния.Измитите и почистените от дружките смокини , нарежете на четвъртини.Ядките запечете в тиган докато придобият кафяво златист цвят.Прехвърлете ги в чиния да изстинат.Гарнирайте салатата с плодовете и ядките .Забършете дъното на тигана с хартиена кърпа и налейте виното.Добавете му захарта ,солта и разбъркайте .Когато течността кипне ,отстранете от котлона .Добавете зехтина и оцета и разбъркайте леко ,за да се емулгират съставките .Оставете леко да изстине. Сиренето може да натрошите с ръка или с нож да нарежете на груби парчета и разпръснете в разкошен безпорядък .Въпреки ,че е леко топъл вашият винегрет залейте салатата.По желание може да наръсите и с прясно смлян черен пипер. Сервирайте веднага тази красота .IMG_3593

 

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар