сряда, 24 септември 2014 г.

Френска пица Pissaladiere

Рецептата ми попадна разглеждайки един френски блог и по конкретно обясненията към него как се карамелизира лук.Като любов от пръв прочит ,веднага се влюбих в тази вкусотия.Богатата плънка от карамелизиран лук ми допада и в комбинацията с тиквички - http://atalantebs.com/?p=1264 хм а какво ли ще е с осолената риба, но да разясня за тези които не знаят. Pissaladière е пица с много тънко тесто, богато гарнирана с карамелизиран с лук , маслини и аншоа .Емблематична за южната част на Франция, Ница и Марсилия.Първоначално, тази пица е била наричана "бяла пица", защото няма домати в нейния състав. A, пица като тази не се нуждае от доматен сос - в действителност тя е по-добре без него.Доматеният сос ще замаскира ароматните вкусове.Леко сладникавият вкус на карамелизираният лук толкова добре си напасва с осоленият вкус на рибата ,че освен няколко маслини ,нищо друго не е нужно .Дори и кашкавал. Казват ,че е немислимо да се използва в този вид пица. Моята версия на писаладиер .

Продукти за тестото:

300 г брашно

150 мл топла вода

10 г суха мая

3 суп.лъж зехтин

1ч.лъж мащерка

1 ч.лъж. сол

Поставете маята в топлата вода в малка купа и оставете да престои в продължение на 5 минути.Пресейте брашното.Добавете зехтина ,солта и разбъркайте с пръсти леко да се смесят .Месете и добавяйте по малко от шупналата вода .Тестото трябва да е с гладка и еластична консистенция и да не залепва по плота.Поставете тестото в леко намаслена тавичка ,покрито с влажна кърпа. Оставете го да втасва на топло за около 1 час. Или във фурна на 50 градуса.

Продукти за плънката:

5,6 глави бял лук

5,6 суп.лъж зехтин

сол ,черен пипер

1 консерва аншоа + още 100 г солена херинга

двадесетина маслини

розмарин,мащерка

Загрейте зехтина в голям тиган на средно-слаб огън.Количеството лук наистина е много ,но това не бива да ви притеснява ,стопява се, но първоначално е доста и затова аз на две части го готвих. Добавете лука и подправете със сол и черен пипер.Прибавете подправките и оставете лука да се готви и карамелизира в продължение на 15-20 минути.Не покривайте ,а само разбърквайте от време на време.Бъдете внимателни и не засилвайте котлона , защото само малко прегаряне на лука ще му придаде горчив вкус.
IMG_3852

Когато тестото увеличи обема си го извадете и включете фурната на 180 градуса. С намазнени ръце го разстелете в тавичка покрита с домакинска хартия за печене.Оставете го да отпочине за около 5 минути и чак тогава гарнирайте обилно с карамелизиран лук, филенцата аншоа и маслини.
IMG_3851
Пече се 15-20 минути.

IMG_3855 IMG_3862

Сервирайте веднага с лека салата и чаша розе .Не знам за вас ,но аз замечтах за хълмовете на Прованс .


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар