Белият кувертюр едва ли можем да наречем шоколад .Той се прави о т какаово масло ,захар,мляко ,емулгатори и аромати .Не съдържа какаово вещество като другият шоколад, но споделят много общи черти ... вкусен е и води до пристрастяване. Чарът му е различен ,толкова е нежен ,......разсъждавах си на ум и си представях днешната торта. Малините стоят толкова добре на бял шоколад ,но пък леко горчивият вкус на тъмният шоколад така добре се съчетава с тях...''Аз се колебая'' девизът на моята зодия. Но днес е хубав слънчев ден ,аз имам прекрасни малини,много светлина в градината .Комбинацията е избрана : плодове и светло ! Може би и малко тъмничко за вкус .
Нуждаех се от някои сладкарски инструменти като например палетен сладкарски нож ,но се надявах да се справя, а и вие да не сте толкова критични .Благодаря ви.
Продукти за платките:
4 броя яйца
120 г захар
120 г брашно
сладкарска боя
50 мл краве масло/разтопено/
5 г бакпулвер
Продукти за крем:
300 г течна сметана
300 г маскарпоне
50 г пудра захар
100 г бял шоколад
15 г желатин
малини
Продукти за белият ганаш:
100 мл течна сметана
100 г бял шоколад
За лентата -100 г шоколадов кувертюр +20 мл олио
Сироп за сиропирване:
100 мл вода + 50 г кристална захар + 1,2 суп.лъж червено сладко
След завиране се прецежда и изстудява.
Начин на приготвяне:
Отделете белтъците от жълтъците .В метална купа разтопете маслото на водна баня и при непрекъснато разбъркване прибавете жълтъците и избивайте докато сместа се сгъсти и увеличи обема си. Пресейте брашното и бакпулвера. Избийте белтъците с захарта . Ако желаете две платки в два различни цвята ,сега е момента да отделите половината от белтъците и жълтъците. Оцветете жълтъците с боята и с малка част от избитите белтъци внимателно ги объркайте ,прибавете и другите белтъци и по посока на часовниковата стрелка объркайте внимателно.Добавете на два пъти брашното и разбъркайте внимателно в една посока ,за да не спадне сместа. Разстелете две кръгли платки с размер 26 см.Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути.Няколко минути след изпичането ,прехвърлете на метална решетка до пълното им изстиване.
Накиснете желатина в малко вода. Белият шоколад разтопете на водна баня,а след него и желатина. Избийте течната сметана .В друга купа за кратко избийте маскарпонето и пудрата захар.Смесете двете смеси. Добавете разтопеният желатин на тънка струйка .Преди това го охладете с 1,2 каф.лъж от сметаната. Внимателно смесете с разтопеният шоколад.Преди това се уверете ,че не е горещ ,за да не пресечете крема.Накрая добавете и малините .
Сглобяване:
Във висок ринг поставете първата платка,сиропирайте я леко и изсипете една втора от крема.Повторете с другата платка,сироп и останалият крем. Приберете в хладилник за час ,за да се желира крема . През това време пригответе белият ганаш.Затоплете 100 г течна сметана и преди да заври сместа изсипете 100 г накълцан бял шоколад. Разбъркайте и оставете настрана сместа да се охлажда. Когато крема е желирал нацяло ,освободете ринга от тортата.
Залейте с белият ганаш и загладете.Приберете отново в хладилник.Разтопете на водна баня шоколадовият кувертюр .Дръпнете го от котлона и разбърквайки ,влейте олиото.Ако е нужно охладете го за малко.В по-голяма купа със студена вода например.Изрежете лента от целофан или домакинска хартия с височина равна на височината на тортата и дължина равна на обиколката. Направете си книжен шприц .Извадете тортата и шприцовайте няколко линии или каквото во подсказва фантазията върху белият ганаш .Останалото количество изстискайте върху лентата. Загладете с нож .
Внимателно повдигнете от плота и облепете тортата. Отново приберете в хладилник ,за да се стегне борда.Извадете я от хладилника и отлепете книжната лента.Време е за снимки :
Насладете се на парче торта и чаша вино.Моят избор бе пенливо просеко : 200 мл. просеко,100 мл. аперол,50 мл. газирана вода и пресни малини.
Няма коментари:
Публикуване на коментар