петък, 19 септември 2014 г.

Небесна торта с макове

1382904_456281767815616_986878935_n Тази снимка е моето вдъхновение.

Обичам всичките си торти ,но тази ми е най-любимата.Когато зърнах снимката в нета ,в главата ми се роди концепцията .Исках тортата ми да изглежда точно така :небесна ,макова и невероятно романтична. Доколко съм успяла ще кажете вие . Винаги съм знаела какво искам ...А тази торта не исках да е обвита с фондан ,исках да избягам от онзи много сладък лепкав вкус ..... На времето правехме крем ''Апарел'' със сухи яйца.Но в случая не искам да ми жълтее крема ,трябва да са само белтъци ,йес сетих се -swiss meringue buttercream.Швейцарски маслен меренге крем .С белтъци и масло.Забравете за онези маслени кремове от ерата на комунизма .Този е вносен ,швейцарски:) Този е лек на вкус ,ефирно кремообразен и има прекрасен аромат. При условие, че се използва прясно масло, хубаво прясно и задължително немско. Почти като разбита сметана е или други млечни продукти- маскарпоне , те обаче имат по-тежка текстура. А другият плюс е ,че с оцветяването на крема ще постигна онзи небесен ефект ,държи се доста добре на стайна температура и ще задържи украсата .Ако е сметана ,то тя ще размекне фондановите макове .Така че ето го :


Швейцарски маслен крем


4 бр белтъци =120 грама


240 г захар

360 г краве масло (извадено от хладилник и нарязано на малки парченца , точно преди да започнете да загрявате белтъците

Забелязахте ли съотношението 1:2:3

5,6 ванилии

щипка сол

Метод 1:

Измийте много старателно метална или огнеупорна стъклена купа ,за по-голяма сигурност пръснете и няколко капки оцет и измийте обилно с вода.Подсушете я и чак тогава много внимателно отделете белтъците .Не трябва капчица жълтък да попадне в тях .Поставете белтъците и захарта в купата на водна баня и непрекъснато ,без да спирате за миг разбърквайте 5,6 минути и когато сместа достигне 60 градуса отдръпнете я от топлината.Можете да проверите това чрез претриване на сместа между пръстите си и ако не усещате зрънцата захар ,значи е достатъчно затоплянето им.Прехвърлете в купата от миксера ,добавете щипка сол и започнете избиването на висока скорост ,около 10 -12 минути.Белтъчната смес трябва да е много блестяща и с лека текстура.При допир с длани купата на миксера не трябва да е гореща, продължавайте разбиването докато се охлади.Температурата на нарязаното масло на бучки трябва да е като тази на белтъчната смес.Намалете скоростта на миксера и започнете постепенно да добавяте маслото .Изсипете и ванилиите. На този етап глазурата изглежда зърнеста, но всичко е наред, не се притеснявайте .Продължете разбиване на висока скорост, докато се изглади крема или за около още 3-4 минути. Този крем може да запазите до 5 дена в хладилник и почти месец във фризера .Трябва да го оставите на стайна температура да се отпусне ,а ако бързате леко да се разтопи на водна баня или в микровълнова и избие за 5 минути.

Метод 2 :

От 40 мл вода и 240 г кристална захар сварете захарен сироп .Когато сиропът достигне 114 градуса започнете избиването на белтъците само със солта. На средна скорост .При 118 градуса на тънка струя започнете вливането на сиропа .Увеличете на пълна мощност миксера и избивайте в продължение на 10-12 минути и докато се охлади металната купа.Намалете мощността отново ,изсипете ванилията и започнете постепенно да прибавя те мекото масло на малки бучки.Няколко минути избивайте ,максимум 3,4 докато се изглади сместа . Съветвам ви ,ако нямате термометър изберете първият метод.


Продукти за 1 блат:

откопчаващ ринг с размер 26 см

1 ч. ч. кристална захар

1 3/4 ч.ч. брашно

3 яйца

1/2 ч.ч. разтопено меко масло

1/2 ч. ч. мляко +3 суп. лъж.лимонов сок

1 1/2 ч. лъж.бакпулвер

1/2 ч.лъж. сол

1 суп. лъж.маково семе

кора от 1 /2 лимон

Моето желание бе тортата да е висока и затова изпекох още два блата.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса.Пресейте брашното с набухвателя .Намажете с масло стените на формата и я облепете с домакинска хартия. Започнете избиването на яйцата .Когато те удвоят обема си ,намалете скоростта и започнете на порции да добавете мекото масло .Намалете още малко скоростта и редувайки вложете сухите и мокрите съставки .Изпечете за около 30-35 минути блата .След 5 минути освободете от ринга и прехвърлете на метална скаричка до пълното му изстиване

За яйченият крем :

500 мл прясно мляко

150 г кристална захар

5 жълтъка

25 г брашно

25г царевично нишесте

ванилия

В тенджера изсипете 300 мл мляко ,когато заври отдръпнете настрана. В купа смесете жълтъците с захарта и разбийте с миксер до получаването на пухкав светъл крем .Налейте 1/3 от заделеното количество студено мляко.Изсипете сместа в тенджерата ,включете котлона на средна скорост и с телена бъркалка разбърквайте да не загори .Когато започне да се сгъстява крема изсипете и останалото количество прясно мляко.Сгъстеният готов крем оставете настрана да се охлади ,но разбърквайте от време на време за да не се образува кора.Този процес аз съкращавам като изстудявам крема в друга по-голяма купа със студена вода и няколко бучки лед.

За повече пухкавост в крема добавих избита течна сметана 200 мл.

Сглобяване:

Както написах по-горе изпекох три блата ,които разрязах наполовина .Получиха се общо 6 блата.Слепих ги с яйчено-сметановият крем и подмазах с една част от швейцарският крем.Другата част разпределих в две купичка .Едната оцветих в синьо.С помощта на малък палетен нож ,намазвах и размазвах за да получа облаци и небе . Украсих с предварителното направени макове от оцветен фондан .За черното в основата на тичинката използвах шоколадови пръчици. Честно да си призная ,правенето на торти не ме изморява толкова ,колкото писането им. Хоби ми е и огромно удоволствие.Те са моето спокойствие ,моето бягство от забързаността и сериозността в живота .

IMG_6858 10517947_10202322313844776_233802533634963746_n

 

10502207_10202322313884777_2237950871546068957_n 10440811_10202322314404790_3338255987059929233_n 10386307_10202322314524793_6410682805205275419_n 10487432_10202322313444766_985131035010354169_n

Гарнирам моите тортите с много любов и топлина е понякога и с неприлично количества масло. А вписването на този сайт ако някои си мислят че за мен е изява ,грешат.Приела съм го много отговорно и единственото ми желание е да вдъхновявам и да провокирам и у вас желание да приготвите и вие нещо специално за вашите близки .

IMG_6855 10441439_10202322313404765_820450200101557943_nIMG_6856

IMG_6848 10300666_10202322314444791_1825817469461732517_n

 

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар