петък, 5 септември 2014 г.

Сладкиш с бял шоколад,сирене рикота и плодове

Септември е вече тук и аз чувствам зимата пълзяща от ъгъла. Денят намаля, температурите се понижават и все по-малко прекарваме от времето си в ухаещата градината. И за да бъде''затварянето ''също толкова ароматно както отвън, реших да изпека сладкиш...Това е лесната част, по-трудно ми е да реша какъв. Исках да е ухаещ на печени плодове, с дъх на шоколад, свеж, елегантен...и много специален. Отворих хладилника и при видът на кутийката рикота реших моментално каква ще е комбинацията. Вече усещах мирисът му. Рикота и бял шоколад, лекота и финес...не,не мога да го определя точно.

Продукти:


  • 170 г бял шоколад
  • 250 г сирене рикота/със стайна температура/
  • 150 г краве масло
  • 3 яйца
  • 100 г кристална захар
  • 180 г брашно
  • 12 г бакпулвер/да 12 ,повече от едно пакетче/
  • 300 г сини сливи
  • 50 г пресни малини
  • 50 г шам фъстък
  • 50 г бонбони с вкус на ягода Haribo
  • ванилия
  • щипка сол

Начин на приготвяне :


Започнете дългото разбиването на яйцата и солта, като постепенно добавяте захарта.

През това време измийте и премахнете костилките на сливите. Срежете ги на половинки, а всяка половинка на още три парченца.

Подгответе форма с откопчаващ се ринг с размер 25 см. Намажете я с масло и облепете с домакинска хартия.

 На водна баня разтопете белият шоколад,а след това и маслото.Разбъркайте хубаво. Пресейте брашното с бакпулвера.

 Към избитите яйца и на ниска скорост добавете на порции рикотата.

Започнете добавянето на пресятото брашно и разтопените масло и шоколад.Редувайте ги като завършите с брашно.Объркването трябва да става в една посока, като се загребва от дъното и завъртва нагоре.

Изсипете половината от сместа в намазаната форма и загладете.Подредете половината от плодовете,бонбони и ядки.

Изсипете останалата част от тестото, загладете и отново подредете с плодове ,бонбони и шам фъстък

В предварително загрята фурна на 180 градуса изпечете за 50-55 минути.С дървено шишче може да проверите за готовността .




След пълното изстиване на сладкиша,може да откопчеете ринга .Обилно му поръсете пудра захар и прехвърлете в красив поднос .






Десертът е невероятно нежен и влажен .

IMG_3259IMG_3219



Изненадващо не е толкова наситено  ,въпреки добавянето на масло и шоколад ,печените плодове са смекчили вкусът ,а този намек на рикота е връхната точка на вкусовете в небцето ...Наистина не мога /очевидно /да го опиша с думи.

IMG_3211 IMG_3219

IMG_3239 IMG_3229

IMG_3221 IMG_3259

.Мотивирам ви да го направите в някой дъждовен ден.Знам че в такъв ден ,човек освен да се гуши под одеялото и да гледа любими сериали ,нищо друго не му се прави .Но не е сложно ,повярвайте ми .Ще си струва усилието и съм сигурна ,че ще се оцени от любимият човек .



Няма коментари:

Публикуване на коментар