четвъртък, 11 септември 2014 г.

Шарлота с тъмен мус и шоколадови къдрици

Две съставки,които едва ли бих си помислила да съчетая .Но при вида на леко почернялото авокадо ми хрумна точно това и си казах ,че мога да направя разкошен тъмен мус .Звуча,като магьосница,нали? Ами не съм ,но рецептата е магия .


Продукти за тъмният мус:


1 брой авокадо


200 г шоколадов ганаш/100 г тъмен кувертюр + 100 мл. сметана/


2 броя яйца


50 г кристална захар


1 суп.лъж мед


Начин на приготвяне:


Отделете белтъците от жълтъците .Избийте белтъците с захарта .Жълтъците с меда поставете в огнеупорно купа и на водна баня разбъркайте докато се сгъстят. Към готовият изстинал шоколадов ганаш ,добавете нарязаното авокадо и разбъркайте.


IMG_3579


Прибавете и жълтъците. Избитите белтъци добавяйте на порции към шоколадовата смес.Разбърквайте бавно и внимателно със шпатула ,като се стремите движенията да са въртеливи и загребващи ,за да запазите пухкавостта на крема.Разсипете сместа в купички или чашки и охладете минимум за час.По желание може да украсите със сметана ,настърган шоколад или плодове.


Ако имате желание да направите торта


IMG_3630


за шарлотата ще са ви нужни и :


20 броя бишкоти


и бишкотена платка с размер 22 см


/ако използвате готови бишкоти ще са ви нужни поне 30 броя ,за да покриете и дъното/


метален ринг с височина поне до 7 см -аз ползвам този : http://www.cookibooki.bg/490048-stadter-adjustable-baking-ring-round-10cm-high.html?search=%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B3


200 г сладкарска сметана

10 г желатин


Допълнително може да вложите :


1 суп.лъж.какао + 1суп.лъж.нес кафе+ 1 суп.лъж мед и 30 мл прясно мляко или вода


Сглобяване на шарлотата:


Настройте ринга на 22 см и поставете върху подноса.Покрийте дъното с бишкотената платка или наредете с бишкоти.Разтопете на водна баня, предварително накиснатия желатин.Избийте сметаната и с лъжичка гребнете малко ,за да охладите желатина.Уверете се ,че той не е горещ и на тънка струйка и непрекъснато разбиване на ниска скорост изсипете към сметаната.Смесете приготвеният мус и сметана .По желание за повече аромат ,сладост и по наситен цвят може да добавите предварително загрятата и охладена смес от какао,нес кафе ,мед и мляко . Разбъркайте докато се получи хомогенна смес. Подрежете единият край на бишкотите и подравнете.Облепете с тях вътрешната част на ринга ,като лицевата им част е долепена до стените му. Изсипете внимателно крема в борда от бишкоти и оставете да се желира за 4,5 часа или най-добре до другият ден.Когато крема се е желирал , освободете ринга.С помощта на нож и блокче шоколад изрежете шоколадови къдрици и обсипете вашата шарлота.Разкошна е нали? Липсва и нещо...ами да ,лъскава кордела. Готова е за снимки!


IMG_3616 IMG_3623


IMG_3607 Atalante


IMG_3640 IMG_3633



IMG_3639 IMG_3637


Няма коментари:

Публикуване на коментар