Продукти:
250 г брашно+ още за поръсване на работната повърхност
100 г пудра захар
1 супена лъжица бакпулвер/да ,да супена/
1/2 ч.лъж. сол
110 г масло
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч мътеница /прясно мляко с 1 ч.лъж бял оцет/
мащерка суха или свежа
1 ч.ч. пресни боровинки
няколко супени лъжици допълнително разтопено масло за намазване
и още захар с по-едри кристали за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.С два листа домакинска хартия за печене застелете тавичките от фурната.Пресейте заедно брашното, бакпулвера,захарта,солта и сухата мащерка в голяма купа.Ако ползвате прясна мащерка ,накълцайте я с нож и с пръсти я разтрийте в захарта .Така ще засилите ароматът и.Добавете нарязаното на квадратчета масло и с ръце претривайте с брашното до образуването на груби,ронливо-пясъчни трохи.

Разбийте с вилица яйцето,сметаната и сгъстеното мляко /мътеница/. Смесете течните и сухите съставки и омесете лепкавата смес.Най-накрая добавете боровинките и внимателно омесете.Не се притеснявайте ако някоя от тях се разпука .Всичко е наред ,потеклият сок ще се запече и кифличките ще са още по-приятни и хрупкави..Набрашнете обилно плота и прехвърлете тестото на него .Разделете го на три части .Разточете е силно казано ,просто нежно го потупвайте с ръце докато се образува кръг с диаметър 16 -17 см. С нож за пица разделете на8 равни триъгълника.Подредете изрязаните триъгълни парчета в застланите тавички,като разстоянието между тях трябва да е поне 4,5 см. С четка силиконова или с косъм ги намажете с разтопено масло и поръсете с грубата захар.Четките с косъм замазват нежно и гладко,но неприятното е ,че след време се разсъхват и от нея се изпускат косъмчета .Внимавайте .

Печете 15-18 минути. Върховете и дъната на кифлите трябва да са златисто кафяви.Извадете тавичката от фурната и прехвърлете листа на метална скаричка за 5 минути ,за да не са навлажнява долната им страна,След това всяка една изпечена кифла отново прехвърлете на друга решетка до пълното им изстиване.

Насладете се да изпробвате и вие тези малки традиционни английски кифли и да им се насладите с чаша чай или горещ шоколад!

Няма коментари:
Публикуване на коментар