Та тези кифли с боровинки и мащерка ,хрупкави отвън и меки отвътре са перфектният съпровод за следобеден чай или кафе на английските дами.Твърде далече са от моята представа за кифлички,наподобяват нашенски курабии ,но пък са нещото което трябваше да пробвам! Хубавото на тази рецепта е ,че е безкрайно приспособима и подходяща за правене през сезоните, защото боровинките може да замените с: шоколадов чипс, ядки, сушени плодове, пресни плодове ... каквото на вас ви е вкусно ,според сезона или ви се намира под ръка. Можете да промените ароматите на тестото с други подправки ,лимонови или портокалови корички т.н. Забавлявайте се с нея!
Продукти:
250 г брашно+ още за поръсване на работната повърхност
100 г пудра захар
1 супена лъжица бакпулвер/да ,да супена/
1/2 ч.лъж. сол
110 г масло
1 голямо яйце
1/2 ч.ч. заквасена сметана
1/2 ч.ч мътеница /прясно мляко с 1 ч.лъж бял оцет/
мащерка суха или свежа
1 ч.ч. пресни боровинки
няколко супени лъжици допълнително разтопено масло за намазване
и още захар с по-едри кристали за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса.С два листа домакинска хартия за печене застелете тавичките от фурната.Пресейте заедно брашното, бакпулвера,захарта,солта и сухата мащерка в голяма купа.Ако ползвате прясна мащерка ,накълцайте я с нож и с пръсти я разтрийте в захарта .Така ще засилите ароматът и.Добавете нарязаното на квадратчета масло и с ръце претривайте с брашното до образуването на груби,ронливо-пясъчни трохи.
Разбийте с вилица яйцето,сметаната и сгъстеното мляко /мътеница/. Смесете течните и сухите съставки и омесете лепкавата смес.Най-накрая добавете боровинките и внимателно омесете.Не се притеснявайте ако някоя от тях се разпука .Всичко е наред ,потеклият сок ще се запече и кифличките ще са още по-приятни и хрупкави..Набрашнете обилно плота и прехвърлете тестото на него .Разделете го на три части .Разточете е силно казано ,просто нежно го потупвайте с ръце докато се образува кръг с диаметър 16 -17 см. С нож за пица разделете на8 равни триъгълника.Подредете изрязаните триъгълни парчета в застланите тавички,като разстоянието между тях трябва да е поне 4,5 см. С четка силиконова или с косъм ги намажете с разтопено масло и поръсете с грубата захар.Четките с косъм замазват нежно и гладко,но неприятното е ,че след време се разсъхват и от нея се изпускат косъмчета .Внимавайте .
Печете 15-18 минути. Върховете и дъната на кифлите трябва да са златисто кафяви.Извадете тавичката от фурната и прехвърлете листа на метална скаричка за 5 минути ,за да не са навлажнява долната им страна,След това всяка една изпечена кифла отново прехвърлете на друга решетка до пълното им изстиване.
Насладете се да изпробвате и вие тези малки традиционни английски кифли и да им се насладите с чаша чай или горещ шоколад!
Няма коментари:
Публикуване на коментар