сряда, 24 септември 2014 г.

Персийска любов

Не само заради емоционалното име се реших да опитам тази торта .Комбинацията от цветове звучеше интересно:роза,фъстъци,шафран и кардамон.Звучеше ли казах? Ами да тази торта е като стих ,стих любовна поезия .Сладка поезия .
Рецептата е комбинация от няколко изчетени рецепти за ''Персийска любов'' .Аз обаче винаги съм крачела встрани от отъпканият път .Искам да експериментирам ,да тествам ... много често сънувам моите торти и тогава слагам всичко това в едно .Ето я и моята сънувана любов .Моята торта която доказва, че любовта е всичко, което ни трябва. И парче торта разбира се !

Захаросани листенца:

дузина листенца, малко белтък ,кристална захар и четчица

С четка натопена в белтък намажете листенцата.Поръсете ги с захар.Оставете ги да изсъхнат .След няколко часа е добре да се обърнат за да засъхне и долната повърхност.Не допускайте моята грешка ,не ги оставяйте до прозорец,моите от светлината изсветляха .Грешка ли е или търсена необходимост,но пък е точно цветът който желаех .Цветът на шафрановото лале .

IMG_3874

Продукти за блата :

6 яйца на стайна температура

200 г брашно

200 г краве масло на стайна температура

100 г ситно смлени ядки шам фъстък

300 г кристална захар

2 1/2 ч.лъж. бакпулвер

1/2 ч.лъж.хлебна сода

1/2 каф.лъж.сол

7,8 шушулки кардамон

250 мл прясно мляко +1 суп.лъж оцет

няколко нишки шафран

2 тавички с размер 20 см , намаслени и набрашнени

Начин на приготвяне:

Изсипете млякото в метален съд и загрейте до топло .Добавете шафрановите нишки и оставете настрана да споделят с аромата на шафран и оцветят мътеницата .

IMG_3882

Смесете заедно брашното, смлените ядки ,бакпулвера, сода за хляб, солта и кардамона в средно голяма купа.

IMG_3877

Оставете настрана.Отделете белтъците от жълтъците.Белтъците избийте с 2/3 от захарта на пухкав сняг.Започнете да разбърквате жълтъците с 1/3 от захарта ,когато побелеят намалете скоростта и добавете маслото на няколко пъти..Внимателно смесете белтъците с жълтъците .Започнете постепенно да обърквате с брашното като редувате с шафрановото мляко и завършите с брашно.Разделете тестото между подготвените форми.

IMG_3886
Изгладете със шпатула върховете. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути. За улеснение ползвайте клечка за зъби.Забита в центъра трябва да излезе чиста или само с няколко малки трохи. След изпичането извадете и прехвърлете блатовете на метална решетка до пълното им изстиване .Чак тогава може да разрежете на половина всеки .

Размишлявах доста искаше ми се да използвам швейцарският маслен крем за заглаждането ,но наличието на масло в блата би утежнил вкусът на торта .Трябваше да е сметана и за по-голямо плътност маскарпоне. За пълнежа бях наясно ,бях сънувала как разбърквам яйчен крем с направеното преди време сладко от рози. С няколко супени лъжици от сладкото и 50 мл вода сварих захарен сироп с който много нежно сиропирах блатовете.

IMG_3906

За яйченият крем :

400 мл прясно мляко

120 г кристална захар

3 жълтъка

40 г царевично нишесте

ванилия

В тенджера изсипете 300 мл мляко ,когато заври отдръпнете настрана. В купа смесете жълтъците с захарта и разбийте с миксер до получаването на пухкав светъл крем .Налейте 1/3 от заделеното количество студено мляко.Изсипете сместа в тенджерата ,включете котлона на средна скорост и с телена бъркалка разбърквайте да не загори .Когато започне да се сгъстява крема изсипете и останалото количество прясно мляко.Сгъстеният готов крем оставете настрана да се охлади ,но разбърквайте от време на време за да не се образува кора.Този процес аз съкращавам като изстудявам крема в друга по-голяма купа със студена вода и няколко бучки лед. Оставете настрана охладеният крем и в малка метална купичка накиснете 10 г желатин.Избийте 200 мл течна сметана и когато разтопите желатина на водна баня влейте го в сметаната при непрекъснато разбъркване.Добавете 3,4 суп.лъж сладко от рози и внимателно объркайте яйчният крем с избитата сметана.Намажете блатовете с крема,леко загладете отгоре и отстрани с него и поставете тортата в хладилник за няколко часа или най-добре едно денонощие .

За заглаждането : В купа разбъркайте за кратко 1 ч.ч маскарпоне и 50 г пудра захар.Добавете 1 ч.ч. течна сметана и продължете избиването докато сместа увеличи обема си.Поръсете няколко нишки шафран и внимателно объркайте .

IMG_3918

Загладете тортата и не се старайте да е равно ,даже напротив нека да е небрежно .Украсете със захаросаните листенца и шам фъстък.

IMG_3928 IMG_3935 IMG_3919 IMG_3925

Насладете и се !

IMG_3966 IMG_3958 IMG_3956 IMG_3957-001

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар