Продукти за тестото:
300 г брашно + допълнително за разточването
100 г равни части мас и краве масло
2 жълтъка
2,3 суп.лъж студена вода
1/2 каф лъж.сол
щипка индийско орехче
форма с откопчаващ се ринг -размер 24 см.
Продукти за пълнежа:
300 г телешко месо и част от телешки джолан
2 глави лук
2,3 средни картофа
1 морков
1/3 ч.ч. целина
1/2 ч.ч. телешки бульон
1 суп.лъж заквасена сметана
олио
бахар, индийско орехче,черен пипер и сол
няколко стръка свежа мащерка и магданоз
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне на тестото:
Смесват се сухите съставки,студените мас и масло и се претриват през пръстите до получаването на брашнени трохи .Спояват се с жълтъците и студената вода.Може да се наложи още малко брашно за до омесване.Оставя се на хладно да отпочине .
Начин на приготвяне на пълнежа:
Предварително сварените джолан и телешко месо ,накъсайте на малки парченца или нарежете с нож.В дълбок тиган задушете с малко олио ,едро нарязаният лук.Добавете месото ,подправките и запържете за кратко .Прибавете нарязаните на кубчета картофи ,моркови , целина и отделеният бульона .Покрийте с капак и нека сместа поври около 10 минути или докато картофите са полусварени.Овкусете със сол,добавете лъжицата сметана и разбъркайте .Оставете сместа да се охлади.След като изстиване добавете накъсан магданоз и мащерка.

От замесеното тесто отделете 2/3 ,поръсете с брашно плота и разточете не много тънка кора .Внимателно и с помощта на точилката я прехвърлете в намазаната с масло тавичка .Оформете и борд с височина 2-2,5 см. Напълнете с изстиналата смес .


Другата 1/3 от тестото също разточете на кръг с диаметър 24 см и покрийте пая.Намажете ръбовете от вътрешната страна с разбито яйце и притеснете краищата .
Направете с нож прорез на кръст в средата/отвор за парата / или надупчете с вилица и оформете инициали.

Намажете с четка горната повърхност с останалото яйце .Печете 20-25 минути,или докато страните и основата на пая са хрупкави, след което откопчайте ринга и прехвърлете пая на метална решетка да се охлади .Какъв е резултатът? Съблазнителен ,нали?

Коричката е толкова хрупкава ,месото вкусно и този мирис на безброй желания .....Само аз ли чувам ,че паят крещи- Обичам те ,обичам те ......
Сервирайте топло със свежа салата.

Няма коментари:
Публикуване на коментар