петък, 5 септември 2014 г.

Пай с месо

Вдъхновена от една история .В далечното минало миньорските съпруги по този начин ''пакетирали'' обяда на своите мъже. Спущали с въже в тъмната мина ,напълнената с питки кошница.Благодарение на инициалите ,миньорите опипвайки ,познавали чий пай е този .Днес в наши дни ,аз реших този пай да превърна в една романтична вечеря .Никога до днес не бях яла пай с месо ,водеха ме желанието ,няколко прочетени рецепти в интернет и разбира се любовта .Предлагам ви моята версия с месо, моркови ,целина ,лук и картофи. Ароматите са прясна мащерка ,бахар,индийско орехче и черен пипер Вие ,можете да добавите и други съставки ,като например гъби и вложите вашите любими подправки .Опитайте и ще ми благодарите после.


Продукти за тестото:

300 г брашно + допълнително за разточването

100 г равни части мас и краве масло

2 жълтъка

2,3 суп.лъж студена вода

1/2 каф лъж.сол

щипка индийско орехче

форма с откопчаващ се ринг -размер 24 см.

Продукти за пълнежа:

300 г телешко месо и част от телешки джолан

2 глави лук

2,3 средни картофа

1 морков

1/3 ч.ч. целина

1/2 ч.ч. телешки бульон

1 суп.лъж заквасена сметана

олио

бахар, индийско орехче,черен пипер и сол

няколко стръка свежа мащерка и магданоз

1 яйце за намазване

Начин на приготвяне на тестото:

Смесват се сухите съставки,студените мас и масло и се претриват през пръстите до получаването на брашнени трохи .Спояват се с жълтъците и студената вода.Може да се наложи още малко брашно за до омесване.Оставя се на хладно да отпочине .

Начин на приготвяне на пълнежа:

Предварително сварените джолан и телешко месо ,накъсайте на малки парченца или нарежете с нож.В дълбок тиган задушете с малко олио ,едро нарязаният лук.Добавете месото ,подправките и запържете за кратко .Прибавете нарязаните на кубчета картофи ,моркови , целина и отделеният бульона .Покрийте с капак и нека сместа поври около 10 минути или докато картофите са полусварени.Овкусете със сол,добавете лъжицата сметана и разбъркайте .Оставете сместа да се охлади.След като изстиване добавете накъсан магданоз и мащерка.

IMG_5018

От замесеното тесто отделете 2/3 ,поръсете с брашно плота и разточете не много тънка кора .Внимателно и с помощта на точилката я прехвърлете в намазаната с масло тавичка .Оформете и борд с височина 2-2,5 см. Напълнете с изстиналата смес .

IMG_5019 IMG_5022

Другата 1/3 от тестото също разточете на кръг с диаметър 24 см и покрийте пая.Намажете ръбовете от вътрешната страна с разбито яйце и притеснете краищата .

Направете с нож прорез на кръст в средата/отвор за парата / или надупчете с вилица и оформете инициали.

IMG_5024

Намажете с четка горната повърхност с останалото яйце .Печете 20-25 минути,или докато страните и основата на пая са хрупкави, след което откопчайте ринга и прехвърлете пая на метална решетка да се охлади .Какъв е резултатът? Съблазнителен ,нали?

IMG_5035

Коричката е толкова хрупкава ,месото вкусно и този мирис на безброй желания .....Само аз ли чувам ,че паят крещи- Обичам те ,обичам те ......

Сервирайте топло със свежа салата.

IMG_5041

Няма коментари:

Публикуване на коментар