Има нещо великолепно в домашно изпеченият златист тарт . Еднакво изкушаващ през сезоните .....Хладно примамлив през зимата и лъчезарно свеж пролетта ,но най -обичам бляскавото му появяване през есента .Обожавам го във всичките му образи - от елегантно вегетариански до '' мъжествен ''-с яйца ,препържен бекон и много праз .Всичко наистина зависи от вашето въображение!
Продукти за тарта:
250 г брашно
1 каф.лъж.сол
125 г краве масло
1 яйце
Продукти за пълнежа:
1 бр.тиквичка
1 бр патладжан
2 бр.морков
2 бр яйца
100 г заквасена сметана
100 г рикота
70 г кашкавал
суха или прясна мащерка
сол на вкус
бял
Начин на проготвяне:
Смесете брашното със солта.Студеното и нарязано на кубчета масло претрийте в сухата смес до образуването на пясъчни трохи.1укнете яйцете и замесете тесто .Увийте в свежо фолио и оставете 30 мин. в хладилник.Измийте и нарежете зеленчуците на тънки слайсове.Това си е доста трудничко занимание ,така че защо просто не нарежете на кубчета зеленчуците .Така де защо заради тази сложност да се лишите от хрупкавата коричка и доста добър начин да използвате няколко пресни зеленчука . В края на краищата, истинските звезди тук са пресните зеленчуци и защо да не добавите и зелена чушка например и няколко чери доматчета .Разбъркайте яйцата ,сметана и рикотата.Добавете настърганият кашкавал и мащерката .Извадете тестото от хладилника и разточете лист по-голям от размерите на тарт формата.
Прехвърлете го в намазаната с масло форма .Изрежете с помощта на точилка краищата . Надупчете дъното с вилица.Изсипете сместа и подредете нарязаните зеленчуци.Изпечете в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30-40 минути или докато краищата му се зачервят .
Извадете го от фурната и оставете поне 10 минути да престои.Сервирайте !
Казвала ли съм ти ,че това ми е любимата ти посуда..тази тавичка?Развихри ми въображението за пълнежи и след като Чолаков казва ,че ще вали утре,аз ще затопля къщата с аромати.Перфектно подредени зеленчуци,а и всеки резен изглежда като от друг тарт..Много ми хареса~!
ОтговорИзтриванеМони,много ме зарадва :)Когато създавах сайта,желанието ми бе да вдъхновявам,защото всеки може да готви ,просто понякога е нужно някой да ти разпали искрицата на желанието.Слънчево развихряне в кухнята от мен.Представи си ,че всяко паднало листо е цвете и настъпва втора пролет и с усмивка прогони дъжда .А ти го можеш ,магьоснице ;)
ОтговорИзтриване