сряда, 10 септември 2014 г.

Лавандулово тирамису

Както знаете Тирамису е традиционно италианско ястие с участието на маскарпоне и бишкоти напоени с кафе и вино Марсала. Това е доста скучна афера не мислите ли ? Тази вечер аз съм в лилаво настроение и желание за по-лека версия.Изпекох си домашни лилави бишкоти ,по тази рецепта http://atalantebs.com/?p=1093

IMG_3419.

Напоих ги с лавандулово мляко и Винсанто

IMG_3413,

тук там разпръснах боровинки и резени смокини

IMG_3415

и залях с нежен крем от маскарпоне

IMG_3443-001.

Прибрах тавичката в хладилник и се заех със салатата http://atalantebs.com/?p=1080 Надявайки се ,че тези два часа ще са достатъчни,за да се слеят ароматите.

Продуктите за крема:

300 г маскарпоне

1/2 ч.ч мед

3 броя яйца

60 г захар

100 мл прясно мляко

стрък лавандула

30 мл десертно вино ''Винсанто''

около 50 бишкоти

тавичка с размери 25 на 25 см

Начин на приготвяне:

Сварете прясното мляко и стръкчето лавандула. Оставете да изстине.Разделете белтъците от жълтъците. На водна баня в огнеупорен съд ,избийте на гъст пухкав крем жълтъците с 1/2 от меда.Смесете количеството маскарпоне с останалият мед и разбийте с миксер за около 5 минути .Добавете жълтъците и продължете избиването още 5,6 минутки. Белтъците разбийте на твърд сняг с захарта. Внимателно ги смесете с крема от маскарпоне и жълтъци. Ароматизирайте изстиналото мляко с виното. Лекичко сиропирайте бишкотите и покрийте дъното на дълбока тавичка .Покрийте ги с половината от крема. Отново сиропирайте и подредете още един ред бишкоти .Изсипете и загладете с останалият крем.Покрийте тавичката със свежо фолио и нека престои поне 2 часа ,а най-добре е за една нощ. Класическото тирамису преди да се сервира се поръсва обилно с какао. Отново ще пропусна тази скучна част с натруфеният какаов прах .Въображението ми ''роди'' тези семпли къдрици от бял шоколад .

IMG_3443 IMG_3446

IMG_3457 IMG_3494




IMG_3467 IMG_3470-001


 

IMG_3490 IMG_3488

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар