Както знаете Тирамису е традиционно италианско ястие с участието на маскарпоне и бишкоти напоени с кафе и вино Марсала. Това е доста скучна афера не мислите ли ? Тази вечер аз съм в лилаво настроение и желание за по-лека версия.Изпекох си домашни лилави бишкоти ,по тази рецепта http://atalantebs.com/?p=1093
.
Напоих ги с лавандулово мляко и Винсанто
,
тук там разпръснах боровинки и резени смокини
и залях с нежен крем от маскарпоне
.
Прибрах тавичката в хладилник и се заех със салатата http://atalantebs.com/?p=1080 Надявайки се ,че тези два часа ще са достатъчни,за да се слеят ароматите.
Продуктите за крема:
300 г маскарпоне
1/2 ч.ч мед
3 броя яйца
60 г захар
100 мл прясно мляко
стрък лавандула
30 мл десертно вино ''Винсанто''
около 50 бишкоти
тавичка с размери 25 на 25 см
Начин на приготвяне:
Сварете прясното мляко и стръкчето лавандула. Оставете да изстине.Разделете белтъците от жълтъците. На водна баня в огнеупорен съд ,избийте на гъст пухкав крем жълтъците с 1/2 от меда.Смесете количеството маскарпоне с останалият мед и разбийте с миксер за около 5 минути .Добавете жълтъците и продължете избиването още 5,6 минутки. Белтъците разбийте на твърд сняг с захарта. Внимателно ги смесете с крема от маскарпоне и жълтъци. Ароматизирайте изстиналото мляко с виното. Лекичко сиропирайте бишкотите и покрийте дъното на дълбока тавичка .Покрийте ги с половината от крема. Отново сиропирайте и подредете още един ред бишкоти .Изсипете и загладете с останалият крем.Покрийте тавичката със свежо фолио и нека престои поне 2 часа ,а най-добре е за една нощ. Класическото тирамису преди да се сервира се поръсва обилно с какао. Отново ще пропусна тази скучна част с натруфеният какаов прах .Въображението ми ''роди'' тези семпли къдрици от бял шоколад .
Няма коментари:
Публикуване на коментар