понеделник, 8 септември 2014 г.

Киш с печен патладжан и тахан Roasted eggplant and tahini quiche

IMG_0206


Обичам патладжани, обичам и тези хрупкави тарти и бе въпрос на време да направя нещо подобно. Хм,яли ли сте нещо толкова вкусно за вечеря,че когато отидете в леглото,да нямате търпение да се съмне и да си хапнете останалото? Наслаждавах се на един огромен бял патладжан ,на месест домат и стрък пресен босилек и в ума ми се визуализира и роди тази рецепта.
Продукти за тестото:
250 г брашно
125 г краве масло на стайна температура
1/2 к.л.сол
1/2 ч.ч. смлени слънчогледови ядки
1 яйце разбито с вилица + 2,3 с.л. студена вода
Продукти за плънката:
1 голям или 2 по-малки бели патладжана
1/2 ч.ч. олио
3 яйца
150 г сирене фета
150 мл прясно мляко
150 мл заквасена сметана
1,2 скилидки чесън
1,2 с.л. сусамов тахан
1 голям слънчев домат
1/2 жълта чушка по желание
1,2 стръка пресен лук
пресен босилек
сол,бял пипер,кимион


тарт тавичка с размер 28см.
Начин на приготвяне: В брашното и солта добавете маслото.Прибавете и разбитото с виличка яйце с добавената му студена вода. Предварително може да сте я изстудили с бучка лед. Чевръсто замесете тесто, завийте го в свежо фолио и оставете в хладилник за 30 минути.
Обелете и нарежете на кубчета патладжана. В тавичка покрита с алуминиево фолио и застлана с домакинска хартия поставете патладжана, залейте го с олио и печете за около 20-25 минути.
В купа разбийте яйцата с млякото и сметаната, прибавете натрошеното сирене, нарязаната на ситно моцарела, лук и чесън. Овкусете със сол,черен пипер ,кимион и ситно нарязан босилек.Прибавете печения патладжан, тахана и внимателно объркайте.Нарежете домата на резени,а чушката на колелца.
IMG_0199Наръсете плота с брашно и разточете тестото на кръг по голям от вашата тавичка за тарт. Прехвърлете го в тавичката с помощта на точилка и с пръсти оформете борд с височина до 2 см. Надупчете го с виличка и печете в загрята фурна на 200 градуса за десет минути.Извадете формата и намалете фурната на 160 градуса.Изсипете сместа във формата .Подредете доматите и колелцата жълта чушка в кръг .И печете за още 30 -35 минути .
IMG_0202Или докато горната част е златиста и при тупане с пръст леко пружинира.Оставете да се охлади поне за 10 минути.
Ако мирисът на този тарт не изостри апетитът ви ,то вие сте загубили вашето обоняние ;) Божествено ухае! Повярвайте ми. И когато казвам това аз съм напълно убедена ,че дори и най-взискателните ще дойдат и ще попитат : Какво е това, което така примамливо ухае?
Мисля ,че този тарт може да се направи с голямо разнообразие от зеленчуци. Ето вече си представям една комбинация от картофи, тиквички или пък спанак и много карамелизиран лук. Очаквам с нетърпение да споделите вашата фантазия в кухнята.
IMG_0204 IMG_0206

Няма коментари:

Публикуване на коментар