вторник, 7 октомври 2014 г.

Ризото с воденички

Знаете ли кога сготвих най-вкусното си ризото ?Или по скоро от кого се научих ? Не е някой дългогодишен майстор готвач или перфектна домакиня,научи ме едно 20 годишна девойка .Тайната на ризотото е в добавянето на бульона ,черпак по черпак и в разбъркването . ''Какво пък толкова има в разбъркването ,бъркаш там и това е ''- си казах аз на мига .Но заслушана в обясненията на девойката и в спокойният и глас ,разбрах ,че трябва да се вслушам в доводите и.Ризотото, ми каза тя е идеален пример на италианският талант за превръщането на простите съставки в разкошно ароматно ястие.Още на другият ден следвайки нейното указание сготвих ризото с гъби.Това, което научих в този ден е, че ризото изисква търпение и голямо количество внимание,изисква си любов както всяко едно нещо на този свят!

Съставки:

6 ч.ч. /200мл/ бульон

1/2 ч.ч.зехтин

1 ч.ч. ситно нарязан лук

1,2 скилидки чесън нарязани на много ситно

2 чаши ориз марка Arborio или Carnaroli


1 чаша сухо бяло вино при стайна температура

3,4 суп.лъж. краве масло

сирене Parmigiano Reggiano- настъргано


сол и прясно смлян черен пипер

300 г пилешки воденички

мащерка

Начин на приготвяне:

Сварете воденичките във вода.Аз правя това и с един пилешки фенер и впоследствие прецеждам и използвам този бульон за ризотото.След като се сварят и изстинат ги нарежете на ситно.С 1,2 лъж.масло ги запържете за около 5 минути.Разбъркайте ги с 1/2 ч.ч. мащерка и оставете настрана.

В средно голяма тенджера изсипете бульон и нека да къкри бавно в близост до котлона на който ще готвите ризотото.Сложете в друга плитка тенджера зехтина ,ситно нарязаните стар лук и скилидка чесън и запържете на средно силен котлон лука до като стане прозрачен ,за около 4 минути.Добавете ориза и разбъркайте старателно докато зърната се покрият с зехтин или за около 3 минути .

IMG_4580

Налейте чашата вино и захлупете с капак тенджерата .Почакайте 2,3 минути и повдигнете .Ако оризът е абсорбирал виното ,започнете да добавяте бульона ,черпак по черпак.Добавете първият черпак и непрекъснато разбърквайте с дървена лъжица като се стремите да ''избърсвате'' стените и дъното на тенджерата.Продължавайте внимателно да разбърквате докато течността изври.Когато няма повече течност добавете другата порция бульон с черпак и разбърквайте по същият начин.Някъде на 20-тата минута опитайте ориза .Ако при дъвчене зърната са меки ,но малко по-твърди в средата значи сте сварили ориза до перфектната степен''ал денте''.Което буквално означавало на зъб. При отхапване на зрънцето да има съвсем малко съпротивление при дъвкане на зрънцето.1,2 минути преди оризът да бъде готов, добавете воденичките и внимателно объркайте .След 1,2 минути отдръпнете тенджерата от от котлона, добавете 1/2 от настърганият пармезан и останалото масло. Разбърквайте нежно ,за да се стопи сиренето и да се увие около зърната.Структурата на ориза трябва да бъде гъвкава и течна.Тази течност последователно ще се превърне в кремо образна докато си отпочива ризотото.Казват че ризото просто се насипва с черпак ,сервира се веднага с още настърган пармезан .

IMG_4598

Няма коментари:

Публикуване на коментар